Борисов и Петков се нападнаха за плаващите мнозинства на ГЕРБ и управлението

Лидерите на двете управляващи формации Бойко Борисов (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП-ДБ) влязоха в остър задочен сблъсък по редица политически теми, включително за парламентарните мнозинства и формулата за управление на държавата.

Петков обвини ГЕРБ, че използва "алтернативни мнозинства", за да блокира важни за обществото неща. Коментарът му беше направен във връзка с поведението на партията на Борисов в сряда, когато тя блокира изслушването на правосъдния министър Атанас Славов с гласовете на ДПС и "Възраждане", а по-късно през деня същите три формации прокараха антикорупционния закон на ГЕРБ вместо този на ПП-ДБ.

"Това за нас показа две много притеснителни тенденции. Какво има да се крие? Защо не можем да изслушаме министъра на правосъдието по толкова важна тема за обществото? Защо не искаме да имаме прозрачност по тази тема?", изтъкна Петков.

Той отправи предупреждение към ГЕРБ, че не могат да продължават с плаващите мнозинства, ако искат политическа стабилност и дълголетие за настоящите парламент и правителство.

"Ние едва ли не да сме като смокинов лист отпред , а те отзад за важни неща за обществото да си ги прокарват с други мнозинства. Това е не само предупреждение - това е призив, че по този начин вкарват огромен риск в политическата система и ако така си мислят, че ще се случи - просто няма да го приемем", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Минути по-късно Борисов реши да отговори на нападките на Петков, като аргументира действията на своята партия с това, че между първата и втората политическа сила няма сключено коалиционно споразумение. Той искал такова, но от ПП-ДБ му отказали.

"Те казаха, че не искат, а искат само ГЕРБ да подкрепи правителството. Назначиха си министри, какво искат - да ни лишат от правото да подкрепим нашия закон?"

Според него „така работи едноличната власт“.

Борисов направи препратка и към сравнението със „смокинов лист“, като изтъкна, че партията му е твърде голяма, за да бъде такъв: "Много сме големи за смокинов лист. Като ни сложат отпред, те не се виждат, но нас започва да ни свети отзад".

Той атакува и Лена Бориславова, която обвини, че "не може да потисне егото си" и че изпратила sms със съдържание "Ще счупим сглобката" до ГЕРБ.

На въпроса до кого е изпратен този sms, Бойко Борисов отговори многозначително: "На онзи, на когото пише и Гешев", без да споменава името на Десислава Атанасова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

Комисията "Нотариуса" изслуша представители на АКФ, но няма да може да покани Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024