Борисов и Петков се нападнаха за плаващите мнозинства на ГЕРБ и управлението

Лидерите на двете управляващи формации Бойко Борисов (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП-ДБ) влязоха в остър задочен сблъсък по редица политически теми, включително за парламентарните мнозинства и формулата за управление на държавата.

Петков обвини ГЕРБ, че използва "алтернативни мнозинства", за да блокира важни за обществото неща. Коментарът му беше направен във връзка с поведението на партията на Борисов в сряда, когато тя блокира изслушването на правосъдния министър Атанас Славов с гласовете на ДПС и "Възраждане", а по-късно през деня същите три формации прокараха антикорупционния закон на ГЕРБ вместо този на ПП-ДБ.

"Това за нас показа две много притеснителни тенденции. Какво има да се крие? Защо не можем да изслушаме министъра на правосъдието по толкова важна тема за обществото? Защо не искаме да имаме прозрачност по тази тема?", изтъкна Петков.

Той отправи предупреждение към ГЕРБ, че не могат да продължават с плаващите мнозинства, ако искат политическа стабилност и дълголетие за настоящите парламент и правителство.

"Ние едва ли не да сме като смокинов лист отпред , а те отзад за важни неща за обществото да си ги прокарват с други мнозинства. Това е не само предупреждение - това е призив, че по този начин вкарват огромен риск в политическата система и ако така си мислят, че ще се случи - просто няма да го приемем", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Минути по-късно Борисов реши да отговори на нападките на Петков, като аргументира действията на своята партия с това, че между първата и втората политическа сила няма сключено коалиционно споразумение. Той искал такова, но от ПП-ДБ му отказали.

"Те казаха, че не искат, а искат само ГЕРБ да подкрепи правителството. Назначиха си министри, какво искат - да ни лишат от правото да подкрепим нашия закон?"

Според него „така работи едноличната власт“.

Борисов направи препратка и към сравнението със „смокинов лист“, като изтъкна, че партията му е твърде голяма, за да бъде такъв: "Много сме големи за смокинов лист. Като ни сложат отпред, те не се виждат, но нас започва да ни свети отзад".

Той атакува и Лена Бориславова, която обвини, че "не може да потисне егото си" и че изпратила sms със съдържание "Ще счупим сглобката" до ГЕРБ.

На въпроса до кого е изпратен този sms, Бойко Борисов отговори многозначително: "На онзи, на когото пише и Гешев", без да споменава името на Десислава Атанасова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024