Борисов иска кабинет с ПП и ДБ, но разкритикува Атанасов и Лена Бориславова

"Аз искам да направя правителство с ПП и ДБ. Това е най-добре за България. Ако не стане, има и друг план, но той не е достатъчно добър" - това обяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание.

Заседанието на парламента, което беше спряно в сряда следобед, така и не продължи днес - депутатите се събраха само за да се разпуснат, защото още няма съгласие за избор на председател.

Борисов обаче даде оптимистичен прочит на преговорите с ПП-ДБ, с които ГЕРБ вече договаря състава на Правна и Бюджетна комисия, "за да разгледаме какъв бюджет би бил устойчив и законите, за които да търсим голямо мнозинство".

За разлика от други говорители - той не отхвърли вариант за ротационно лидерство на парламента, поделено между ПП и ГЕРБ.

"В Румъния има компромис да се ротират премиерите, има различни практики. Затова вчера толкова търпеливо и внимателно формулирахме, че между толкова враждуващи лидери и избиратели, ни трябва време... затова забавянето на избор на председател е много полезно, за да се спечели време", каза Борисов.

Той обаче отправи критики срещу председателя на ДСБ Атанас Атанасов заради коментарите му в интервю за Нова ТВ, които според Борисов не съответствали на очакванията му за преговори "с уважение към останалите".

"Когато споменеш Бойко Борисов 60 пъти в едно интервю, как гледат ГЕРБ и нейните избиратели на тези изказвания на Атанасов? Конструктивно? Искат да има правителство, или искат да ходат на избори?", обяви той с недоволство.

Той атакува и решението на Лена Бориславова да се откаже от депутатското си място в групата на ПП-ДБ, за да координира коалиционните действия в местните избори за София.

"Ако мой депутат се беше отказал вчера и беше казал, че за тях е важно в някой град да вземат кмет - пред държавата, правителство, парламент, вие щяхте да кажете, че разбивам институциите. Ако Деси Атанасова беше напуснала парламента, за да работи за Русе, как щяхте да реагирате?", беше коментарът му.

Следващото заседание на 49 Народно събрание ще бъде в сряда, 19 април.

"При тази патова ситуация не виждам какво друго да направим. Тъкмо ще имаме време за размисъл", каза Вежди Рашидов при разпускането на депутатите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024