Борисов иска санкции заради "недемократичните подходи" в Беларус

Премиеърът Бойко Борисов изтъкна на онлайн среща с евролидерите, че санкциите на ЕС към Беларус трябва да са насочени към отговорните за "недемократичните подходи", а не към гражданите. Министър-председателят участва в конференцията с останалите държавни и правителствени ръководители на страните членки днес, които обсъдиха събитията в бившата съветска република, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

"Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените на 9 август президентски избори“, каза Борисов. "България подкрепя цялостен преглед на отношенията на Европейския съюз с Беларус, но промяната в страната трябва да идва от нейните граждани, а не отвън".

Премиерът, срещу когото българските граждани протестират вече месец и половина, каза, че подкрепата, която ЕС от години оказва на бившата съветска република, е именно в помощ на гражданското общество и "за развитие на демократичните структури".

ЕС не признава резултатите от изборите на 9 август, на които Александър Лукашенко спечели шести пореден мандат с 80% подкрепа, и застава зад протестиращите в Беларус. Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от ТАСС. Допълни, че ЕС подкрепя протестиращите и предстои да бъдат наложени санкции на отговорните за "шокиращото" насилие в Беларус. Конкретните измерения на санкциите предстои да бъдат обсъдени от външните министри на ЕС.

Българският министър-председател подчерта пред колегите си, че е недопустимо използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано. Борисов изтъкна и значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. "Всички канали за диалог трябва да останат отворени", каза той.

Министър-председателят отбеляза важната роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за разрешаване на кризисната ситуация в Беларус. По думите му - трябва да се използват всички инструменти на европейката политика за съседство, които биха допринесли за деескалация на кризата. Премиерът изрази подкрепа за предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС за установяване на фактите, съобщи правителственият пресцентър.


Прочетете още:

Протестите в Беларус взеха трета жертва

Тихановская призова евролидерите да не признават изборите в Беларус

Историите на полицаите от Беларус, които отказаха да станат насилници и напуснаха системата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024