Премиеърът Бойко Борисов изтъкна на онлайн среща с евролидерите, че санкциите на ЕС към Беларус трябва да са насочени към отговорните за "недемократичните подходи", а не към гражданите. Министър-председателят участва в конференцията с останалите държавни и правителствени ръководители на страните членки днес, които обсъдиха събитията в бившата съветска република, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

"Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените на 9 август президентски избори“, каза Борисов. "България подкрепя цялостен преглед на отношенията на Европейския съюз с Беларус, но промяната в страната трябва да идва от нейните граждани, а не отвън".

Премиерът, срещу когото българските граждани протестират вече месец и половина, каза, че подкрепата, която ЕС от години оказва на бившата съветска република, е именно в помощ на гражданското общество и "за развитие на демократичните структури".

ЕС не признава резултатите от изборите на 9 август, на които Александър Лукашенко спечели шести пореден мандат с 80% подкрепа, и застава зад протестиращите в Беларус. Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от ТАСС. Допълни, че ЕС подкрепя протестиращите и предстои да бъдат наложени санкции на отговорните за "шокиращото" насилие в Беларус. Конкретните измерения на санкциите предстои да бъдат обсъдени от външните министри на ЕС.

Българският министър-председател подчерта пред колегите си, че е недопустимо използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано. Борисов изтъкна и значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. "Всички канали за диалог трябва да останат отворени", каза той.

Министър-председателят отбеляза важната роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за разрешаване на кризисната ситуация в Беларус. По думите му - трябва да се използват всички инструменти на европейката политика за съседство, които биха допринесли за деескалация на кризата. Премиерът изрази подкрепа за предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС за установяване на фактите, съобщи правителственият пресцентър.


Прочетете още:

Протестите в Беларус взеха трета жертва

Тихановская призова евролидерите да не признават изборите в Беларус

Историите на полицаите от Беларус, които отказаха да станат насилници и напуснаха системата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ