Протестите в Беларус взеха трета жертва

Протестите в Беларус взеха трета жертва. Новината обявиха от Министерството на здравеопазването, цитирани от агенция ТАСС. Починалият е Генади Шутов, а основната опозиционна медия в бившата съветска република Tut.by съобщава, че той е на 43 години.

Шутов е бил застрелян в главата в град Брест на 11 август, по време на протестите, пише още изданието, позовавайки се на разговори с негови близки. По думите им – Генади „не се е бил, не е влизал в конфликт, а просто е вървял“ на улицата. Според очевидци – изстрелът дошъл от покрива на сграда в района.

Два дни подред близките на Шутов не успели да го открият. Оказа се, че първо бил приет в местната болница, но поради тежкото му състояние е трябвало да бъде транспортиран с хеликоптер до Военната болница в столицата Минск. Дъщеря му Людмила е потвърдила пред Tut.by, че баща ѝ е имал „тежки увреждания на мозъка“.

Според медията, която се позовава на свои източници – Генади Шутов е бил прехвърлен в столицата, докато е бил в безсъзнание. Куршумът е попаднал в черепа му. Той е издъхнал в лечебното заведение днес, около 10:20 ч. местно време.

Министерството на здравеопазването на Беларус съобщава, че състоянието на 43-годишния мъж се е влошило вечерта на 18 август. „Въпреки усилията на лекарите, не беше възможно да спасим пациента“, обявиха от ведомството.

Министерството на вътрешните работи съобщи на 11 август, че полицията в Брест е стреляла по протестиращи, които държали в себе си оръжия. Според полицията, тогава е имало един ранен. Не е ясно обаче дали става въпрос за Генади Шутов.

Полицията съобщи, че са стреляли, за да предпазят живота и здравето на служителите от „група агресивни граждани с оръжия в техните ръце“. Стреляли, след като протестиращите не се подчинили на предупрежденията им.

Между 9 и 11 август около 100 души са били приети в болницата в Брест с наранявания по крайниците, гърдите и коремната област. 23 души са останали за лечение, а някои от тях са били оперирани.

Първата жертва на протестите срещу президента Александър Лукашенко беше Александър Тарайковски, който почина на 10 август на ул. „Прититски“ в Минск. В смъртния му акт пише, че причината за неговата кончина е „отворена рана в гръдната област“ – починал е заради загуба на кръв. Първоначално Министерството на вътрешните работи съобщи, че Тарайковски опитал да хвърли взривно устройство, но то експлодирало в ръката му. Свидетели обаче отричат, пише Tut.by.

Втората жертва бе 25-годишният Александър Викор. Той почина в Гомел, след като бе задържан от полицията на 9 август. Родителите му не успели да го открият в продължение на три дни и когато отишли в полицейското управление да пуснат искане за издирване, им било съобщено, че Викор е починал на 11 август. Причините все още се изясняват.

Междувременно стана ясно, че ЕС не признава резултатите от изборите на 9 август и застава зад протестиращите. Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след видео конференция с останалите лидери на държавите членки. Той каза, че ЕС подкрепя протестиращите и предстои да бъдат наложени санкции на отговорните за "шокиращото" насилие в Беларус.


Прочетете още:

Историите на полицаите от Беларус, които отказаха да станат насилници и напуснаха системата

Тихановская призова евролидерите да не признават изборите в Беларус

И Лукашенко заговори за промени в конституцията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024