Борисов извадил Ананиев от листите, за да го пази за "неутрален" финансов министър

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов върна Кирил Ананиев обратно в предизборната кампания, след като бившият финансов министър не получи място в листите на партията за изборите на 2 април.

Борисов и Ананиев се появиха заедно на среща със симпатизанти в Перник, където този път листата се води от Георг Георгиев.

"В следващите една-две години след този апокалипсис във финансите на България, ще ни трябва неутрален финансист. Такъв, какъвто взех навремето Ананиев от Първанов и БСП. Финансист, доказал се не само със своята почтеност, а умението да спестява, да балансира и да пази парите на българите. Много дребно е за него да бъде само депутат. А много едро щеше да бъде атакуван", обяви Борисов пред публиката.

Кирил Ананиев беше кандидат-депутат от ГЕРБ във всички избори между 2021 и 2022 г., като в края на мандата на Борисов като премиер, той беше редовен негов спътник в прословутия джип на НСО при предизборните обиколки в страната.

Отношенията им се влошиха малко вота на 2 октомври 2022 г., след като бившият премиер си изпусна нервите и нагруби грозно Ананиев. Причината беше, че финансистът си позволи да допусне евентуална подкрепа на ГЕРБ за кабинет с мандат на ПП след изборите (сценарий, който така и не се случи).

"На определена възраст ерекцията и пикаенето не трябва да се изпускат. Така му дошло и веднага го казал. Да, ама представи си правителство, в което министър на вътрешните работи е Рашков, и ти го подкрепяш?", обяви тогава Бойко Борисов в живо включване във Facebook, обиждайки 67-годишният си бивш министър пред целия ръководен състав на ГЕРБ.

Сега, в предполагаем опит за извинение, Борисов обявие, че "в държавата нямаме такива финансисти" като Кирил Ананиев и "затова той е бил и при Първанов, и при Радев, и при мене".

Финансистът е работил като зам.-министър в шест правителства от кабинета "Костов" до "Борисов 3". През 2017, в мандата на Румен Радев като президент, Ананиев стана титулярен министър на финансите, а след това остана като заместник на Владислав Горанов.

В края на 2017 г. той изненадващо беше избран за министър на здравеопазването на мястото на подалия оставка Николай Петров - пост, на който го завари пандемията от Covid-19. През юли 2020 г. Ананиев отново се върна като министър на финансите, след като Владислав Горанов беше отстранен в разгара на протестите.

Мястото на Кирил Ананиев в листата в Перник беше дадено на председателя на младежкото сдружение на ГЕРБ Георг Георгиев, който едва не изпадна от 48-то Народно събрание, след като беше изместен с преференции.

През 2022 г. той беше на второ място в ловешката листа на ГЕРБ и четвърти в 24 МИР София, където партията взе само три мандата.

В Ловеч го изпревариха двама други съпартийци (кметът на Луковит и местен бизнесмен), които решиха да се откажат от мандатите си, за да открият път на Георгиев към парламента.

На финала на коментара си, Борисов вметна: "Ако някой от младежите си мислите, че можете да надделеете над старейшините, още ви е много рано".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024