Борисов към Гешев: "Ако аз съм проблемът, да го реши"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се разграничи от обвиненията на Иван Гешев в опит за свалянето му чрез "вътрешен преврат" в прокуратурата.

Борисов обяви, че "на нито един прокурор и съдия не се е обаждал, никакви листчета и предупреждения не е изпращал" и "няма никакво обаждане на човек от провинцията", както твърдеше Гешев на пресконференцията за "посредници", близки до ГЕРБ, които го съветвали да се махне в името на семейството си.

Отрече и да е предлагал на Гешев посланически постове в Израел и Турция, след като е "в опозиция", а дипломатическите назначения зависят от президента.

"Да наречеш избраниците на народа "политически боклук", не е коректно", обяви Бойко Борисов, въпреки че след това заяви, че не се е разпознал в нито едно от изказванията на Гешев.

"Аз не чух нищо за Румен Радев, който се гордее, че не му подписал указа, не чух Христо Иванов, Атанас Атанасов, Асен Василев, "Възраждане", БСП, не чух ДПС, ИТН и кой ли не още. Защо се озлобява срещу нас не знам, но много внимателно избягваше другите", каза още той.

Всъщност Гешев открито нападна ДПС за "предателство", а ДБ присъстваха задочно в изявлението му като част от "обичайните" му политически противници.

Председателят на ГЕРБ обаче беше назоваван от главния прокурор с думите "лицето Бойко Методиев Борисов" и беше обвинен не само в завоалирани заплахи, но и в опит за прекратяване на делото "Барселонагейт" чрез посредничеството на шефа на НСлС Борислав Сарафов.

На това Борисов отговори с контраатака срещу Гешев: "Колко време го мъкнат това дело - или да го прекратяват, или да го повдигат, аз къща в Барселона нямам... Той самият каза, че до 2-3 седмици ще има решение по делата - тогава беше февруари-март, сега е май".

"Ако аз съм проблемът, да го реши", каза още той в Народното събрание.

Борисов препотвърди подкрепата на ГЕРБ за промяна в закона за съдебната власт, с която да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор и обвърза сътресенията в прокуратурата с получаването на мандата: "Има сили, които когато се види, че може да се състави правителство, се задействат със страшна сила".

На въпроса кои са тези сили, той отказа да отговори: "Витаят. Не знам кои са. са. Но това са фактите. 3 години оставката на Гешев се иска от всички политици. Когато г-жа Габриел каза, че оставката му е първа в нейната програма, станахме лоши".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024