ГЕРБ ще форсира процедурата за свикване на Великото Народно събрание, като внесе предложенията си за промени в конституцията още по време на лятната парламентарна ваканция. 

Цвета Караянчева, Даниела Дариткова и Менда Стоянова са определени от Бойко Борисов за членове на "контактна група" от ГЕРБ, която ще преговаря с всички парламентарни групи, за да се съберат нужните мнозинства от 120 и 160 депутати за успех на процедурата. 

Той поиска от депутатите на ГЕРБ да намерят начин за заобикаляне на парламентарния правилник, за да се направи предварително гласуване, което да покаже може ли да се съберат 160 подписа, нужни за предизвикването на избори за ВНС. За да се случи това, ГЕРБ ще трябва или да получи подкрепата на втората най-голяма сила БСП, или да консолидира всичики останали групи в 44 Народно събрание, включително независимите депутати. 

Обяснено: "Рестартът" и Великото Народно събрание

Борисов нарече "лъжа" обвиненията на опозицията, че предложенията за конституционна реформа са опит за удължаване на мандата въпреки протестите. 

"Внасяме тази конституция и изобличаваме, че това е конституция на ГЕРБ и Борисов. Да, ние сме я написали и отваряме дебата. Искам да бъде направено максимално бързо, за да се опровергае лъжата. Искаме да остане такова управление, което да се ползва от одобрението на народа. Предупреждавам: по телевизиите дават всеки ден как затягат мерките в други държави. Предстоят изключително сложна за управлението година и ни трябва пълна консолидация. Искаме да върнем властта на хората", каза Борисов. 

Той се обърна към протестиращите със следния апел: "Спрете да тормозите другите хора, отпуснете пътя и останете на тротоара. Дайте ни две седмици, за да ви дадем властта на народа, да е сигурно на кого я даваме". 

"Ако нашите коалиционни партньори не искат да дадем властта на народа, всеки ще си поеме политическата отговорност", каза Борисов, като обяви, че ако преговорите за Велико Народно събрание се провалят, ГЕРБ е готова на "категорично решение". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти