Борисов към Рашков: Ако имам банка, няма да имам чекмедже Снимка: © Булевард България

Бившият премиер Бойко Борисов отхвърли обвиненията на вътрешния министър Бойко Рашков за злоупотреба с парите, преведени авансово за строителството на АМ "Хемус". Той обяви, че разследването по случая е част от опита да се отклони вниманието от "бруталното състояние на държавата" до изборите.

"В момента е оставено това огромно строителство, без да се зазими, няма как да не се компрометира за 7 месеца. Естествената ерозия действа, няма канавки, ще започне да поддава и конструкцията. Ако някой е направил нарушения, да се задействат веднага - всеки лот е с банкова гаранция от съответните фирми. Да им развалят договорите, да предявят искове за банковата гаранция и да вземат парите. Ние сме защитили парите с банкови гаранции", каза Борисов.

Малко по-рано цялото ръководство на МВР, ДАНС и НАП изнесе информация от разследването си по "Хемус", от което са събрани данни за изтеглянето на около 60 млн. лв. от авансово плащане за лот 5 в кеш от банкови сметки на кухи фирми.

МВР: 60 млн. лв. от авансовите плащания за АМ "Хемус" са изтеглени "в чували и сакове"

Борисов отново се върна и към твърденията на Рашков от четвъртък, че част от плащания за "Хемус" са преминавали през банка , чийто собственик е бил съдружник на Борисов преди години. Самият лидер на ГЕРБ допусна, че вътрешният министър е имал предвид бившата му приятелка - банкерката Цветелина Бориславова.

"Аз банка нямам, не съм имал и съм наел адвокат, ще заведа дело. Не може всеки, който ме е срещнал и ми е казал "добър ден", да бъде държан отговорен за това. Не мога да повярвам, че дни преди избори се води такава политическа атака срещу една партия, все едно другите не съществуват. ГЕРБ е от 12-13 години, преди това как е било?", каза той, като по-късно отново засегна въпроса:

"Цветелина какво е виновна. Всички знаят, че тя си има свой живот, свои приятели. Някога някъде ме срещнала. Какво да направя? Затова имам банка... Ами ако имам банка, няма да имам чекмедже. Изберете си - или банка имам, или чекмедже".

Борисов отново отрече да е държал златни кюлчета в резиденцията си. Той отправи и задочно предупреждение, че е заснел цялата централа на ГЕРБ и дома си, за да "не се готвят пак да сложат нещо в някое чекмедже".

"От времето като каратист имам една верижка с кръстче - това ми е златото. Те влязоха, наслагаха, монтираха. Ще влязат пак и ще кажат тук има пари, може да намерят наркотици, диаманти. От тези хора вече всичко очаквам. В Банкя не смея гол да се съблека, спя по анцуг", коментира иронично Бойко Борисов.

Рашков уличи ГЕРБ и ДПС в тайни уговорки за коалиция в Цигов чарк (обновена)

Бившият вицепремиер Томислав Дончев коментира, че ако информацията за преводите на пари от строителните фирми на "Хемус" към Дубай е вярна, всички държавни служби трябва да я разследват. Той обаче определи информацията на МВР като "твърдения".

"Факт е, че преди година АМ Хемус се строеше на пълни обороти, а сега не се строи. Това е факт за разлика от първото", каза той.

Дончев защити и инхаус процедурата, с която магистралата е възложена на държавна компания-посредник без собствен ресурс за строителство.

"Държавно дружество в рамките на процедура по ЗОП получава пари да построи някакъв обект. В това няма нищо незаконно - ако сравните цените спрямо резултата, ще се окаже, че е по-изгодно от цените в момента. Този аванс не е като аванс за заплата - той е обезпечен или с банкова гаранция, или със застраховка. Ако не използваш аванса по предназначение, трябва да го върнеш. Не мога да отговоря кой какви пари е прекарвал и носил торби", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали за пръв руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024