Рашков уличи ГЕРБ и ДПС в тайни уговорки за коалиция в Цигов чарк (обновена) Снимка: © Булевард България

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че разполага с информация за проведена среща между представители на ГЕРБ и ДПС, на която е била обсъждана евентуална коалиция между двете политически сили.

Малко по-късно Бойко Борисов се разграничи от твърденията на Рашков, като каза, че не е изпращал упълномощен представител на ГЕРБ, за да води подобни разговори.

"Някои, които се криеха, отричаха да са коалиционни партньори, са направили една среща на Цигов чарк миналия петък, случайно съвпада деня, в който беше проверен кметът на Пазарджик и любимец на Борисов Тодор Попов и отказа да даде проба за наркотици и алкохол. В дома на един известен лекар, собственик на една голяма болница, където много от управляващите обичат да правят демонстрации как се ваксинират - Тиков се казва. В неговия дом е проведена политическа среща между представители на ГЕРБ-СДС и ДПС. Присъствал е и един от зам.-председателите на ДПС, който е заявил, че ще управляват в коалиция след изборите - включително с една друга лява партия. Дали това е било политически блъф или не - най-вероятно ще се изясни", каза Рашков на пресконференцията в МВР.

Рашков не разкри откъде разполага с информация за разговорите, водени между присъствалите на срещата.

От думите му може да се предположи, че има предвид Михаил Тиков, съсобственик на "Булфарма" заедно със синовете си. Негова е болница "Софиямед", където преди седмици Делян Пеевски и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев си поставиха бустерни ваксини срещу Covid-19 при същия екип, който беше имунизирал и Бойко Борисов, и Мустафа Карадайъ.

Бойко Борисов отговори на тези коментари, като каза, че нито той, нито негови заместници са участвали в разговори с ДПС.

Председателят на ГЕРБ обаче постави въпроса дали МВР следи представители на партията в страната и обвини Рашков, че превръща министерството в "апарат за внушения".

Борисов отклони и намеците за ползването на здравните услуги на "Софиямед" от страна на висшите елити на ГЕРБ и ДПС.

"Когато Тони Георгиев ми оперира коляното, работеше във ВМА. Като се премести в Софиямед, аз отидох там. Там беше Слави Трифонов, Кирил Добрев, много хроа. Да си в една болница по различно време, прави ли те ортак на някого? Господ ми е свидетел. Нито (Томислав Дончев), нито (Даниел Митов), нито оторизиран от мен човек не съм пращал там и не знам за такава среща. Ако някои някъде са седнали да се напият по предизборната кампания, това е друга тема. Ние с ДПС не сме водили никакви такива разговори", каза Бойко Борисов на пресконференцията.

Борисов към Рашков: Ако имам банка, няма да имам чекмедже

Вечерта, в която се предполага, че е направена срещата, кметът на Пазарджик Тодор Попов беше спрян от полицейски патрул с основание, че се провежда акция за контрол на водачи в нетрезво състояние.

Попов беше отказал да се тества, поради което по закон книжката му беше отнета. По-късно той обвини МВР в политическа поръчка и обяви, че умишлено не искал да даде проба, за да не попаден в "полицейски схеми".

В същия ден 29 октомври кметът на Пазарджик беше провел среща с висшето ръководство на ДПС в кабинета си. Пресцентърът на ДПС разпространи снимки, на които се вижда как Тодор Попов се среща с представители на ръководството на партията - Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Делян Пеевски и др.

Няколко дни по-късно ДАНС, НАП и МВР проведоха акция в сградата на община Пазарджик.

Въпреки че кметът на Пазарджик е редовен участник в предизборните прояви на ГЕРБ и работи с ръководството на партията след последното си преизбиране, днес Бойко Борисов се разграничи от него, като напомни, че Попов е избран като независим кандидат в конкуренция с партиен представител на ГЕРБ.

Кметът на Пазарджик остана без книжка, след като отказал да бъде тестван за алкохол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024