Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отправи няколко предупреждения към Слави Трифонов по повод търсенето на подкрепа за ново управляващо мнозинство.

На среща с членовете на новата парламентарна група на ГЕРБ, Борисов описа Трифонов като "умен човек", който едва ли ще е "готов на всичко", за да управлява в позицията, в която се намира "Има такъв народ".

"Христо Иванов ми е показателен. Така беше коленичил пред Слави Трифонов, че на всичко са готови. Само че не знам дали Слави Трифонов е готов. Познавам го добре, той е умен човек. И като си гледа партньорите и знае как Мая е предала БСП, как Реформаторският блок се врътна на втората година и ни изостави, не знам доколко им има доверие. В момента, в който се гласува правителството, Радев ще си прибере вересиите и всичко ще се изсипе на гърба на Слави Трифонов", каза той.

Борисов предупреди Трифонов и за ефекта от предполагаемото "преливане на гласове" от ДПС към "Има такъв народ".

"В Кърджали ДПС е под строй, прехвърли гласове на Слави Трифонов. Но той да чуе от мен, че брашно назаем тъпкано се връща. Тази подкрепа от ДПС ще му излезе много скъпа след време", каза председателят на ГЕРБ.

Останалата извън 46 Народно събрание Цвета Караянчева беше похвалена от Борисов за "геройството в Кърджали" (ГЕРБ остана втора политическа сила след ДПС в района, но не успя да получи мандат при преразпределението). ГЕРБ ще опита да предложи собствен кандидат за председател на парламента - това ще е Росица Кирова от Видин. Борисов направи уговорка, че Кирова ще бъде номинирана и за зам.-председател, ако останалите партии в 46 НС вече са "направили уйдурмата" и не приемат кандидатката на ГЕРБ за председателското място.

Бившата активистка на "Има такъв народ" беше изключена от партията на Трифонов, след като се вози на джипа на Борисов в една от обиколките му на Северозапада през 2020 г. Росица Кирова не е юрист, има диплома по филология и е специализирала "Маркетинг и бизнес" в Техническия университет.

Задочен репортаж от Северозапада 2: 30 минути в джипа на Борисов и едно кафе

Бойко Борисов зададе курс на парламентарната си група към "ясна опозиция", като призова депутатите си да бъдат "спокойни, внимателни и да не отговарят на провокациите".

Той обяви, че за разлика от изборите на 4 април сега ГЕРБ няма да приеме проучвателния мандат за съставяне на кабинет, независимо дали той стигне до тях като втора политическа сила.

"Дано се справят, дано си дадат плана за възстановяване. Представете си ако не намери кураж г-н Трифонов да състави правителство? Ние няма да правим този път правителство, ще го върнем. А с мандат на партии с по 30 човека е несериозно да се говори за правителство. Ако ни вкарат - изцяло по вина на Радев - в трети избори, аз съм сигурен, че тука държавата ще колабира. Но каквото сме си избрали, това е", каза още Борисов.

Той лансира хипотеза, според която - "ако имаше политическа класа" - след 11 юли партиите в 46 Народно събрание трябваше да проведат консултации и да се обединят около формат на правителство, което да работи в продължение на една година, докато се приеме Плана за възстановяване и се одобри новия бюджет ("а после да ходим на избори").

Речта му пред депутатския актив засегна бегло и Цветан Цветанов, когото Борисов иронично нарече "незаобиколим евроатлантически фактор" (новата му партия "Републиканци за България" получи малко над 8500 гласа на последните парламентарни избори).

Борисов намекна, че политическата "метла" по време на първия мандат на ГЕРБ е била само по вина на Цветанов.

Той се обърна към служебното правителство и Румен Радев с думите: "Рано или късно всичко се връща. И това, което правите в момента, ако един ден ви се прави и на вас, да не почнете тогава да казвате пак, че има диктатура, репресии... Не че ние ще го направим. Не че някой ще махне дъщерята на Мая Манолова от Министерски съвет, или всички останали. Ние не сме такива. Просто ще запомним това, което в момента правят. То не е правено. И ние не сме го правили. Или този, който го правеше, вече... продължава напред. И е незаобиколим евроатлантически фактор. Защо му е? Така и не разбрах. Защо му е срещу партията, която му е дала всичко... айде, срещу мен да говори колкото иска, но срещу партията?".


Христо Иванов: Колко повече компромиси? По-добра подкрепа за ИТН никой не може да очаква


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас