Снимка: © Булевард България

„Готови сме да дадем подкрепа за кабинет с първия мандат, защото страната има нужда от управление“ – това заяви лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов, като добави, че коалицията би подкрепила правителство на „Има такъв народ“, но „не на всяка цена“.

В интервю за Нова ТВ той бе попитан защо след изборите на 4 април ДБ е била „много по-готова“ да се коалира с ИТН на Слави Трифонов, а сега не е. Иванов отговори, че „и сега сме готови да дадем подкрепа“. „Задава се четвърта вълна на Covid, страната има нужда от управление“.

„Най-здравословното политическо действие е да опитаме на база на първия мандат да излъчим управление, но по определени параметри. Нашата цел, мотивация е дадем подкрепа. Не искаме да поставяме темата за наше участие в кабинета. Като ме питате за компромиси, колко повече от това може да се направи? Ние даваме доброжелателна подкрепа да работим с мандат на ИТН, не искаме постове. Доверието обаче е ключов елемент, затова в управлението не трябва да има хора, чиито биографии хвърлят сянка и съмнения. По-добра подкрепа от това никой не може да очаква“, заяви Христо Иванов.

Преди няколко дни лидерът на ДБ определи приоритети, по които коалицията ще преценява дали ще подкрепи ИТН за правителство. Сред тях са дълбока съдебна реформа, изваждане на ДПС „трайно извън властта“, парламентарни разследвания по отношение на Росенец, Лукойл, ТЕЦ Варна и пристанището към него, ББР и Булгартабак.

ДБ ще преговаря за правителство след 21 юли, но ще преценява подкрепата си по няколко приоритета

„Демократична България“ се обяви против кандидатурата на Николай Василев за премиер, направена от ИТН на 12 юли, и това беше част от причината Трифонов да промени намеренията си и да ревизира предложения кабинет.

„Казахме ясно – в парламента ще опитаме да проведем важни разговори, които очертават физиономията на едно управление. Да правим разлика между управление и кабинет. Управлението е процес, в който много решения се взимат от парламента, този процес изисква мнозинство около някаква логика и програмни действия. Ние не си представяме как ИТН си представят това управление и тези програмни действия“, каза Иванов.

„Ние ще инициираме разговор по част от нашите теми – конституционните промени, реформа на прокуратурата, регулаторите, службите, отношението към Сарайския модел. Борисов е върховата проява на корупционния модел у нас, но той не го е измислил и този модел няма да свърши, след като Борисов вече няма контрол върху властта. За да няма повече Борисовци, трябва да има дълбоки промени. За нас е важно дали има воля Сарайският модел да бъде премахнат“, добави той.

Тошко Йорданов от ИТН каза преди дни, че „който смята, че ще отстрани веднага Иван Гешев, влизайки в парламента, лъже“. Той се обърна към Христо Иванов (след като лидерът на ДБ призова Трифонов да се „вразуми“ и да смени кандидатурата за премиер): „Умният човек много трябва да внимава, когато говори“.

ИТН отвориха вратата за партиите на протеста

„Нашата подкрепа зависи от готовността им заедно да опитаме да сменим главния прокурор. Ние не казваме, че от ден номер едно искаме да махнем Гешев, но имаме воля за това в бъдеще. Това е дълъг процес. Същото е и за човека в космоса. Това са цели за работа през годините, хайде да си поставим тази цел“, призова Иванов.

Той каза още, че "Демократична България" би подкрепила някои от настоящите служебни министри и в редовно правителство.

Лидерът на ДБ добави още, че коалицията не планира да издига кандидат за председател на Народното събрание, което президентът свика в сряда, 21 юли.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети