ДБ ще преговаря за правителство след 21 юли, но ще преценява подкрепата си по няколко приоритета Снимка: © bTV

„Демократична България“ ще преговаря с другите парламентарни групи за евентуално управление след свикването на Народното събрание на 21 юли. Лидерът на формацията Христо Иванов обяви във Facebook, че ще окаже подкрепа на определени партии в зависимост от няколко приоритета.

Първият от тях е „провеждане на дълбока съдебна реформа чрез конституционна промяна на ВСС и прокуратурата и отстраняване на сегашния състав на ВСС и на Гешев“.

Като втора точка Иванов поставя „конструиране на мнозинство и управление, което държи ДПС трайно извън властта, включително като преустанови влиянието му върху законодателството, регулаторите, администрацията и службите, както и ключови сектори от икономиката като енергетиката“.

Той иска още провеждане на парламентарни разследвания по отношение на Росенец, Лукойл, ТЕЦ Варна и пристанището към него, ББР и Булгартабак, с цел „осветяването на механизмите за влияние на Сарая”. „Не може да има разрушаване на корупционния модел без решителна лустрация“, пише лидерът на „Демократична България“.

ИТН отвориха вратата за партиите на протеста

Около час преди публикацията му от „Има такъв народ“ дадоха пресконференция и обявиха, че няма да дадат постове на другите парламентарни формации, но са отворени към разговори с протестните партии. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви, че с ДБ „гледат в обща посока“ относно нужната съдебна реформа.

Въпреки че има и различия по начина, по който да бъде избиран главния прокурор (ИТН иска да е пряко от народа), първата политическа сила след изборите на 11 юли остави вратата отворена за ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“. ИТН бяха принудени и да ревизират вече предложения от Слави Трифонов кабинет с кандидат-премиер Николай Василев заради несъгласието на протестните партии.

Днес служебният министър Янаки Стоилов обяви, че внася във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Относно втората точка на ДБ – ИТН също обяви, че категорично няма да прави коалиция с Движението за права и свободи.

„Демократична България“ беше създадена и се яви на последните избори с ангажимента да работи за дълбока промяна. За нас това означава систематична работа срещу модела на корупционно завладяване на държавата“, пише Иванов. „Този модел имаше своите различни проявления при Луканов, Беров, управлението на НДСВ, Тройната коалиция, Орешарски и Борисов. Общото между тези различни правителства е влиянието на ДПС и ДС“.

„За нас е важно да отстраним политически Борисов като последно проявление на този модел. Но е важно и да приложим цялостна програма за елиминиране на самите предпоставки за модела. Важен урок, който цялата демократична общност научи през 2013 г., е, че отстраняването на ГЕРБ с помощта на ДПС не е дълбока промяна в модела, а само негово ново презареждане. Хубавото е, че в този парламент изолирането на ДПС е възможно. Въпрос на воля и свобода на действие“, добави той.

Иванов заяви още, че ДБ вярват в „професионалния и добре структуриран политически диалог“.


Защо Цвета Караянчева няма да е депутат в 46 Народно събрание

Кои са депутатите в 46-ото Народно събрание (списък по райони)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024