Снимка: © bTV

„Демократична България“ ще преговаря с другите парламентарни групи за евентуално управление след свикването на Народното събрание на 21 юли. Лидерът на формацията Христо Иванов обяви във Facebook, че ще окаже подкрепа на определени партии в зависимост от няколко приоритета.

Първият от тях е „провеждане на дълбока съдебна реформа чрез конституционна промяна на ВСС и прокуратурата и отстраняване на сегашния състав на ВСС и на Гешев“.

Като втора точка Иванов поставя „конструиране на мнозинство и управление, което държи ДПС трайно извън властта, включително като преустанови влиянието му върху законодателството, регулаторите, администрацията и службите, както и ключови сектори от икономиката като енергетиката“.

Той иска още провеждане на парламентарни разследвания по отношение на Росенец, Лукойл, ТЕЦ Варна и пристанището към него, ББР и Булгартабак, с цел „осветяването на механизмите за влияние на Сарая”. „Не може да има разрушаване на корупционния модел без решителна лустрация“, пише лидерът на „Демократична България“.

ИТН отвориха вратата за партиите на протеста

Около час преди публикацията му от „Има такъв народ“ дадоха пресконференция и обявиха, че няма да дадат постове на другите парламентарни формации, но са отворени към разговори с протестните партии. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви, че с ДБ „гледат в обща посока“ относно нужната съдебна реформа.

Въпреки че има и различия по начина, по който да бъде избиран главния прокурор (ИТН иска да е пряко от народа), първата политическа сила след изборите на 11 юли остави вратата отворена за ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“. ИТН бяха принудени и да ревизират вече предложения от Слави Трифонов кабинет с кандидат-премиер Николай Василев заради несъгласието на протестните партии.

Днес служебният министър Янаки Стоилов обяви, че внася във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Относно втората точка на ДБ – ИТН също обяви, че категорично няма да прави коалиция с Движението за права и свободи.  

„Демократична България“ беше създадена и се яви на последните избори с ангажимента да работи за дълбока промяна. За нас това означава систематична работа срещу модела на корупционно завладяване на държавата“, пише Иванов. „Този модел имаше своите различни проявления при Луканов, Беров, управлението на НДСВ, Тройната коалиция, Орешарски и Борисов. Общото между тези различни правителства е влиянието на ДПС и ДС“.

„За нас е важно да отстраним политически Борисов като последно проявление на този модел. Но е важно и да приложим цялостна програма за елиминиране на самите предпоставки за модела. Важен урок, който цялата демократична общност научи през 2013 г., е, че отстраняването на ГЕРБ с помощта на ДПС не е дълбока промяна в модела, а само негово ново презареждане. Хубавото е, че в този парламент изолирането на ДПС е възможно. Въпрос на воля и свобода на действие“, добави той.

Иванов заяви още, че ДБ вярват в „професионалния и добре структуриран политически диалог“.


Защо Цвета Караянчева няма да е депутат в 46 Народно събрание

Кои са депутатите в 46-ото Народно събрание (списък по райони)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства