Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли критиките на "Демократична България" за това, че ГЕРБ са организирали "диверсия" с тайни записи от срещата на партията в Народното събрание.

Борисов призна, че депутатите от ГЕРБ са получили записа от "колегите от "Възраждане".

"Нямаше да го коментирам, ако отново чрез лъжа не се опитаха да ни изкарат виновни. Но когато ни арестуваха, казах, че няма да бъдем толкова добри християни - като ни ударят по едната страна, ние да мълчим. При Цветанка Ризова отиде Атанас Атанасов. Знам му качествата. И бях сигурен, че ще отиде и ще каже "ГЕРБ и Борисов са виновни". Бях сигурен. А то всъщност на нас ни го дадоха колегите от "Възраждане", които си го снимат там на живо. И то си върви по живото в "Дарик" и сайта на парламента", каза той по време на среща с избиратели на ГЕРБ в Перник.

Въпреки това - Борисов поиска от ДБ съвместни действия под заплахата, че при следващи избори партии от типа на "Възраждане" може да се "укрепят".

"Не нашите избиратели - вашите ще се разочароват от вас. Но от това и ние нямаме полза. Защото от това ще пораснат партии и ще се стабилизират партии, които не трябва, не е правилно да управляват една евроатлантическа страна. Така че и ние с нашите си грешки, и вие - с вашите си, но да направим нещо за хората. Тази гражданска война на омраза между големи групи хора напомня на агитките. Нищо добро не ни очаква, ако така партизираме страната. Така че ние винаги сме били готови да дадем крачка назад, право на разума. Ние си живеем тука, аз съм ей тук, през баира, и не смятам да ходя никъде да живея. Ние сме си тука, Перник, Дивотино, Банкя", обяви той.

Борисов обвини Христо Иванов, че искал да "трие" записа от сайта на Дарик заради една от репликите му на финала на срещата с включени микрофони. Според бившия премиер - ГЕРБ нямали медии и не можели да трият нищо.

"Христо Иванов казал, че пропагандата на ГЕРБ ги атакува. Абе, не, бе, Христо, бе. Има народна приказка "Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи". Ние нищо не сме направили. Само се възмутихме. И то не на друго. За свободата на медиите", обяви Борисов.

Всъщност години наред международни организации и дори ЕК предупреждават за проблема с непрозрачното финансиране на централни медии от правителството с рекламни договори по еврофондове, което ги поставя в скрита зависимост от властта - практика, която се засили особено при управлението на ГЕРБ и не е решена до ден-днешен. Последният доклад на ЕК преди седмици посочваше, че "професионалната среда на журналистите сякаш се подобрява леко в сравнение с миналогодишния доклад", като анкетираните са казали, че "медиите могат да се изразяват по-свободно в сравнение с други години".

Борисов атакува и Тошко Йорданов от ИТН заради коментарите на Иванов по време на записа, като си послужи с "тематичен" пернишки виц.

"Новото КОНПИ за тях се нарича бухалка. И тука спорът е дали може да се хване още един за бухалката. Щото те явно са се разбрали другите, че ще е бухалка. А Тошко Йорданов иска и той да се хване за бухалката. И ние тук задаваме въпроса като в пернишката дискотека, където минал един, гледа, че се бият, и питал "Това частен бой ли е или мога да се включа". И сега по същия начин - "това частна бухалка ли е, може ли да се включим", каза той.

Борисов демонстрира възмущение и от това, че "Демократична България" напомниха за връзката на ГЕРБ с бившия конституционен съдия и агент на ДС Георги Марков, който беше депутат на партията му от 2017 до 2021. И все пак не отрече нито миналото на Марков в тайните служби на комунистическата държава, нито ролята му за конституционното дело, заради което лустрацията на ДС досега е невъзможна. Не коментира и защо версиите, разпространявани от депутати на ГЕРБ като Десислава Атанасова, бяха редактирани, така че частта за Георги Марков да не се чуе.

Бойко Борисов не пропусна да атакува и Корнелия Нинова, като цитира неназован член на БСП ("за да не го изключат"), според когото правителството можело и да си тръгне, но "Нинова ще се е заключила в кабинета и няма да я изкарат".

Колкото до висящия избор на нов председател на КЕВР (за чието бързо попълване настояваше и ГЕРБ), Борисов заяви:

"Тогава им казвахме, хора, дайте човешки. Това момче, което слагате, не отговаря на условията. Ще предизвикате хаос. Наложиха този човек и сега заради тяхната глупост и арогантност, идват и казват, видите ли, ние ще упражняваме власт, за да можем да си крадем още седмици наред... без да имаме никакво право на това, защото нито първият, нито вторият мандат бяха реализирани. Този е технически мандат за нас... ние ще държим мандата, колкото си искаме. И ще предопределим и датата за избори. Разбирате ли каква арогантност. Няма конституция, няма закон, няма нищо. И това било правова държава в техния смисъл на думата".

На финала той се обърна към съпартийците си с ирония и коментира "И ви моля, ако съм казал някоя глупост, изтрийте всичко от сайта".


Елена Гунчева уличи Костадинов във връзка с ГЕРБ през Милен Врабевски

ДБ пусна пълен запис на срещата си и обяви готовност да изтегли министрите си в името на нов кабинет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Къде да пратя детето след училище?

Платформите, които събират най-добрите оферти за тренировки и курсове - на помощ на родителите

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила