Елена Гунчева уличи Костадинов във връзка с ГЕРБ през Милен Врабевски Снимка: © Булевард България

Бившият депутат от "Възраждане" Елена Гунчева отново уличи Костадин Костадинов във връзки с ГЕРБ - този път заради финансирането на учебника по Родинознание, който председателят на "Възраждане" разпространява от около 5 години.

Изданието се раздава безплатно, като в него се посочва изрично, че то се подпомага от фондация "Българска памет", която е създадена и ръководена от Милен Врабевски.

Милен Врабевски е завършил Медицинския университет във Варна и е директор на компания за клинични изпитания "Комак медикал".

В сряда Гунчева публикува в профила си във Facebook снимка на Врабевски с Бойко Борисов и бившия съветник на ГЕРБ по международна политика Радослав Точев, която е направена през 2009 г.

Тя посочва, че Врабевски е "спонсор на учебника на Костадинов, негов ментор и човекът, на когото Костадин Костадинов искаше да дари субсидията на партията".

"Признавам, че ако бях видяла тази снимка преди изборите, никога нямаше да се съглася да участвам в листите на партията", казва Елена Гунчева, която беше кандидат за вицепрезидент на Костадинов и водач на две листи на "Възраждане", преди да напусне парламентарната група през юни.

Един от поводите за отцепването ѝ беше свързан с недоволство от практиката за събиране в обща партийна каса на парите, полагащи се на депутатите за поддръжка на офиси и сътрудници. Костадин Костадинов твърдеше, че тези средства се използват за покриване на странични разходи на партията - включително за нов тираж на безплатния учебник по родинознание, за който са дадени 28 000 лв. по думите му.

Твърдението на Елена Гунчева, че Костадинов е искал да дари цялата субсидия на Милен Врабевски, има потвърждение от 2017 г.

Тогава "Възраждане" за първи път получи повече от 1% на парламентарни избори, а Костадинов заяви публично, че ще прехвърли цялата сума в полза на "Българска памет" на Врабевски и "Искам бебе" (също подпомагана от бизнесмена). През 2020 г. Костадинов беше обект на журналистическо разследване в Нова ТВ, след като се оказа, че само 250 000 лв. от общо 1 млн. лв. субсидия за три години е дарена, а почти целият остатък е похарчен за други цели.

Прокуратурата също започна да проверява "Възраждане" по съмнения, че "длъжностно лице" е присвоило парите от партийната каса, но през декември 2021 г. производството е прекратено с извод, че няма нарушения при изразходването им. Към този момент партията тъкмо беше успяла да прескочи 4-процентовата бариера и да влезе в Народното събрание.

Снимката, която Гунчева показва, е от посещението на Бойко Борисов в Чикаго малко преди парламентарните избори през 2009 г. По това време Милен Врабевски е представен в медиите на диаспората като "съветник" на бъдещия министър-председател.

Макар че няма публично известна информация да е работил в администрацията на кабинета "Борисов 1" или в ГЕРБ, Врабевски редовно организира инициативи, в които се включват Борисов (още като кмет на София), президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, Йорданка Фандъкова, Иван Портних и др.

През последните 10 години Врабевски започна да набира медийна популярност не с бизнеса си, а с кампаниите за дарителство - от инвитро-процедури, през финансиране на книги или обучителни стипендии за българи в чужбина, до издигането на паметника на цар Самуил (със светодиодните очи) в центъра на София.

През 2016 г. Милен Врабевски стана член на Обществения съвет на БНР, а от една година е негов председател. Пробив имаше и през БНТ - като автор на музика и текст за песента, с която България трябваше да се яви на музикалния конкурс Евровизия през 2022 г. Изпълнението на Intelligent Music Project отпадна още в първия полуфинал.

През 2016 г. в интервю за "Епицентър" той заявява, че се чувства "горд, че подпомага написването и издаването на учебник по Родинознание на г-н Костадин Костадинов и проф. Пламен Павлов".

Всъщност авторите на учебника са Иван Георгиев, Димитър Лазов и Светлозар Димитров. Костадин Костадинов е вписан само като редактор на изданието с обем 60 страници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023