Елена Гунчева уличи Костадинов във връзка с ГЕРБ през Милен Врабевски Снимка: © Булевард България

Бившият депутат от "Възраждане" Елена Гунчева отново уличи Костадин Костадинов във връзки с ГЕРБ - този път заради финансирането на учебника по Родинознание, който председателят на "Възраждане" разпространява от около 5 години.

Изданието се раздава безплатно, като в него се посочва изрично, че то се подпомага от фондация "Българска памет", която е създадена и ръководена от Милен Врабевски.

Милен Врабевски е завършил Медицинския университет във Варна и е директор на компания за клинични изпитания "Комак медикал".

В сряда Гунчева публикува в профила си във Facebook снимка на Врабевски с Бойко Борисов и бившия съветник на ГЕРБ по международна политика Радослав Точев, която е направена през 2009 г.

Тя посочва, че Врабевски е "спонсор на учебника на Костадинов, негов ментор и човекът, на когото Костадин Костадинов искаше да дари субсидията на партията".

"Признавам, че ако бях видяла тази снимка преди изборите, никога нямаше да се съглася да участвам в листите на партията", казва Елена Гунчева, която беше кандидат за вицепрезидент на Костадинов и водач на две листи на "Възраждане", преди да напусне парламентарната група през юни.

Един от поводите за отцепването ѝ беше свързан с недоволство от практиката за събиране в обща партийна каса на парите, полагащи се на депутатите за поддръжка на офиси и сътрудници. Костадин Костадинов твърдеше, че тези средства се използват за покриване на странични разходи на партията - включително за нов тираж на безплатния учебник по родинознание, за който са дадени 28 000 лв. по думите му.

Твърдението на Елена Гунчева, че Костадинов е искал да дари цялата субсидия на Милен Врабевски, има потвърждение от 2017 г.

Тогава "Възраждане" за първи път получи повече от 1% на парламентарни избори, а Костадинов заяви публично, че ще прехвърли цялата сума в полза на "Българска памет" на Врабевски и "Искам бебе" (също подпомагана от бизнесмена). През 2020 г. Костадинов беше обект на журналистическо разследване в Нова ТВ, след като се оказа, че само 250 000 лв. от общо 1 млн. лв. субсидия за три години е дарена, а почти целият остатък е похарчен за други цели.

Прокуратурата също започна да проверява "Възраждане" по съмнения, че "длъжностно лице" е присвоило парите от партийната каса, но през декември 2021 г. производството е прекратено с извод, че няма нарушения при изразходването им. Към този момент партията тъкмо беше успяла да прескочи 4-процентовата бариера и да влезе в Народното събрание.

Снимката, която Гунчева показва, е от посещението на Бойко Борисов в Чикаго малко преди парламентарните избори през 2009 г. По това време Милен Врабевски е представен в медиите на диаспората като "съветник" на бъдещия министър-председател.

Макар че няма публично известна информация да е работил в администрацията на кабинета "Борисов 1" или в ГЕРБ, Врабевски редовно организира инициативи, в които се включват Борисов (още като кмет на София), президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, Йорданка Фандъкова, Иван Портних и др.

През последните 10 години Врабевски започна да набира медийна популярност не с бизнеса си, а с кампаниите за дарителство - от инвитро-процедури, през финансиране на книги или обучителни стипендии за българи в чужбина, до издигането на паметника на цар Самуил (със светодиодните очи) в центъра на София.

През 2016 г. Милен Врабевски стана член на Обществения съвет на БНР, а от една година е негов председател. Пробив имаше и през БНТ - като автор на музика и текст за песента, с която България трябваше да се яви на музикалния конкурс Евровизия през 2022 г. Изпълнението на Intelligent Music Project отпадна още в първия полуфинал.

През 2016 г. в интервю за "Епицентър" той заявява, че се чувства "горд, че подпомага написването и издаването на учебник по Родинознание на г-н Костадин Костадинов и проф. Пламен Павлов".

Всъщност авторите на учебника са Иван Георгиев, Димитър Лазов и Светлозар Димитров. Костадин Костадинов е вписан само като редактор на изданието с обем 60 страници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери искат милиони долари откуп, за да не пуснат крадени билети за концерти на Тейлър Суифт

Хакери изнудват Ticketmaster за милиони долари. Заплашват да пуснат крадени данни за билети на Тейлър Суифт

18:00 - 06.07.2024
Политика

Интервюто на Байдън пред ABC не донесе нищо, за да го избави от кризата

"Само Бог" можел да накара президента на САЩ да се оттегли от изборите

15:34 - 06.07.2024
Спорт

Ламин Ямал, който само на 16 г. стана най-младият футболист, играл на Европейско първенство

В навечерието на финала на Евро 2024 Ямал ще навърши 17 години и Ямал иска да го посрещне със златен медал

15:33 - 06.07.2024
галерия

Новият Audi Q6 e-tron вече е и в България

Повече ефективност, голям пробег и много бързо зареждане

14:54 - 06.07.2024
Важно днес

Сезонен работник е убит с нож в Слънчев бряг

По случая е задържан 38-годишен криминално проявен мъж от Ловеч

12:56 - 06.07.2024
Важно днес

Петков отрече "медийните внушения", че ПП-ДБ преговаря с "Възраждане" за кабинет

Според Петков в Народното събрание в момента има две мнозинства, от които ПП-ДБ няма как да бъде част

12:18 - 06.07.2024
Важно днес

Доган събра доверениците си в "Росенец", но без Пеевски (Обновена)

Има неяснота дали лидерът на ДПС Делян Пеевски ще разговаря с Доган

11:08 - 06.07.2024
Важно днес

МВнР предупреждава българите да не пътуват до Сицилия

Летището в град Катания е частично затворено

10:50 - 06.07.2024
Важно днес

"Пробив" в преговорите между Израел и "Хамас" увеличава надеждите за край на огъня в Газа

Изненадващото подновяване на преговорите поставя воюващите страни най-близо до постигане на споразумение от месеци

10:05 - 06.07.2024