"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи Снимка: © Булевард България

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с т.нар. "безотчетни" приходи на депутатите - средствата, които Народното събрание отпуска на народните представители за възнаграждения на сътрудниците им, за поддържане на приемни в страната и други разходи, свързани с парламентарната им дейност.

Гунчева обяви, че ръководството на партията изисква от членовете си в парламента да внасят тези средства в обща партийна каса, вместо да ги използват по предназначение, за да подобряват дейността си.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов не отрече, че това е факт, но посочи, че парите се събират със съгласието на парламентарната група и се използват "за други разходи" - а именно, дарения за близките на членове и сътрудници на партията или финансиране на издателската ѝ дейност.

Пред журналисти в НС Костадинов обяви, че част от сумите са предоставени на семейството на покойния преводач от китайски език Петко Хинов - член на "Възраждане" в Севлиево, който почина в началото на 2022 г. от COVID-19. По ирония, именно партията на Костадинов е сред най-твърдите противници на противоепидемичните мерки и на ваксинирането срещу коронавирусната инфекция.

Председателят на "Възраждане" заяви, че партията е дарила еднократно 10 000 лв. на съпругата на Хинов, която е майка на четири деца - тези пари са дошли от въпросната обща каса. Отделно от тях всеки от тринадесетте депутати е дарил по 1000 лв., но от личните си пари, за едногодишната издръжка на семейството.

Касата е използвана и за подпомагане на друг представител на "Възраждане", който е преживял тежка катастрофа и е загубил съпругата си в инцидента. Още 28 000 лв. били вложени в нов тираж на безплатен учебник по родинознание.

Костадинов потвърди и коментарите на Гунчева за платените от партията автобуси за довеждане на участници в протести.

"Когато има хора от провинцията, които искат да дойдат, ние сме осигурявали това нещо, никога не сме го криели. Тези неща са съвсем нормални. Някои от автобусите сме финансирали частично, защото хората по места си плащат членски внос и покриват една част от пътя. Но тези, които са от най-далеч - например Силистра или Бургас - ние сме покривали 2/3 от пътя", каза още той.

По правилник - допълнителните представителни разходи на депутатите са в размер на 2/3 от основото им месечно възнаграждение. То пък се равнява на три средни работни заплата в обществения сектор според данните на НСИ за предходното тримесечие. За база се взима последният месец от тримесечието.

Така например за месец март 2022 г. по данните на НСИ средната брутна работна заплата в обществения сектор е била 1618 лв. - тоест това е базата за изчисление на основното възнаграждение на депутата от април насам. Допълнителните средства за сътрудници и подпомагане на парламентарната дейност следва да са били около 3200 лв. месечно. През декември 2021 г., месецът, на база на който се е изчислявала заплатата на народните представители в първото тримесечие на 2022 г., средното възнаграждение в обществения сектор е било по-високо - около 1800 лв. Така и допълнителните средства за парламентарна дейност са били около 3600 лв. месечно.

Тези средства може да не стигнат директно до депутатите, а се изплащат "по банков път въз основа на решение на парламентарните групи". Новият правилник на парламента задължава всички депутати да обявяват публично колко от тези средства са изразходвали и да посочват получателите им, като парите се облагат и с данъци.

"Възраждане" има 13 депутати, които се заклеха в началото на декември 2021. Тоест - за последните шест месеца по тази линия в касата им би трябвало да са влезли приблизително 265 000 лв.

Отделно от това партията получава държавна субсидия още от 2017 г., когато за първи път успя да спечели повече от 1% от гласовете на избирателите на парламентарни избори. Съмненията около изразходването на субсидията стана повод и за прокурорска проверка срещу Костадинов - тя е приключила в началото на 2022 с решение за прекратяване на производството.

При бюджетна квота от 8 лв. на действителен глас и 127 568 гласували за "Възраждане" на последните избори през ноември 2021 г., партията има право да получава 1 020 544 лв. от държавата за всяка година, в която този парламент съществува.

Приходите от бюджета на Народното събрание, които депутатите от партията са се съгласили да прехвърлят в общата каса, се оказват добро допълнение към тази субсидия.

В правилника на Народното събрание се казва, че тези средства са за обезпечаване на "дейности, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им райони".


Елена Гунчева напуска "Възраждане" с обвинения към партийната каса и съгласуването с ГЕРБ

Как Стефан Янев и депутати от "Възраждане" "приеха" еврото, срещу което готвят референдум


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024