Елена Гунчева напуска "Възраждане" с обвинения към партийната каса и съгласуването с ГЕРБ Снимка: © Булевард България

Ден след като Елена Гунчева даде първите сигнали за недоволство от Костадин Костадинов като лидер на "Възраждане", депутатката обяви, че ще напусне не само партията, но и Народното събрание. Тя обявява готовност да го направи на 13 юли, когато изтича болничният ѝ отпуск, но "ако ръководството настоява, мога да го направя още следващата седмица".

Гунчева публикува списък с 11 причини за прекратяването на отношенията си с партията - включително "хаотичната законодателна дейност", кадровата политика, вътрешното бламиране на нейни законопроекти, забрана за медийни изяви след прокурорската проверка по повод статуса ѝ за руските "високоточкови оръжия" срещу Министерски съвет и др.

Реакцията, която последва от Костадин Костадинов - "Една вече бивша депутатка е изживяла катарзис по отношение на организацията и политиката ни. Мисля, че и за слепците е ясно защо се случва това", пише той, като по неясни причини обвързва решението на Гунчева да напусне с гласуването по френското предложение за Северна Македония, което обедини гласовете на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ПП в Комисията по външна политика. Всъщност Гунчева атакува Костадинов заради отклонение от хардлайн-позициите на "Възраждане" и сътрудничество с ГЕРБ.

Най-острите ѝ критики срещу партийното ръководство са свързани с това, че т.нар. безотчетни пари на депутатите са били прибирани за партийната каса, вместо да се използват за поддържане на местни структури, приемни или представителни разходи.

"Подчертавам, че за цялото време на престоя си в Народното събрание, съм била на хотел, който съм заплащала сама. За съжаление за наемане на автобуси за протести имаше пари, но да наемем експерти, за да подготвим професионално неща за пленарна зала нямаше", пише Елена Гунчева във Facebook-профила си.

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

В писмото си тя намеква, че "Възраждане" е съгласувало действията си в пленарна зала с ГЕРБ, като "Не ми беше обяснено и защо почти всеки път трябваше да гласуваме заедно с ГЕРБ, най-вече за техни предложения, а Десислава Атанасова беше чест гост в стаята на парламентарната група".

"Знам, че политиката изисква компромиси, но някои компромиси не мога да направя. И това е да забравя 13 години диктатура, побоят на студентите под колоните на МС, подслушванията и огромната корупция", пише тя. Гунчева твърди, че е сигурна, че "с ДПС договорка не е имало, никога не сме ги подкрепяли освен за вота, но това може да се обясни" .

"За ГЕРБ обяснението е трудно, поне за мен", казва тя.

В останалата част на писмото тя се възмущава от предполагаемото отстъпление на ръководството на "Възраждане" от удържане на най-твърдите им проруски им позиции и от опитите на Костадин Костадинов да цензурира публичните ѝ изяви..

"Смятам за голяма грешка липсата на сътрудничество с граждани и граждански организации... За русофилите многократно се изказваше лидерът с пренебрежение, като бях порицавана и за това, че участвах в Безсмъртния полк в София", пише още Гунчева.

Тя пита и защо не е била допусната да говори на протеста срещу поставянето на украинското знаме върху Столична община и остава недоволна, че "Възраждане" е подкрепило текст в парламентарната декларация, която казва, че Русия е агресор заради началото на военната инвазия в Украйна.

Тя твърди, че Костадинов е "крещял по телефона" с настояване да свали своя публикация, в която наричала Кирил Петков "Просто Киро" - според нея това е пример за "лично отношение" спрямо нея, защото други нейни колеги от партията също обиждали публично премиера, но без да бъдат санкционирани.

Председателят на "Възраждане" нито отрича, нито потвърждава конкретните твърдения на Елена Гунчева. В своя позиция във Facebook той цитира думи на Гоце Делчев за това, че българите страдат от една обща болест "колкото капи, толкова и капитани".

Костадинов обявява, че отцепването на Гунчева "няма да ни спре да защитим българската позиция в Народното събрание, нито ще спре "Възраждане" да управлява самостоятелно". Той разчита "атаките и клеветите" срещу партията му като сигнали, че били "на прав път". Остават без отговор въпросите на депутатката какво се случва с парите в партийната каса и защо са обсъждани общи действия с председателя на ПГ на ГЕРБ.

Излизането на Гунчева от парламента няма да наруши баланса на силите от гледна точка на "Възраждане" - партията ще остане с 13 депутатски места, като само ще попълни мандата на Гунчева със следващия в листата от Пловдив, който ще може да работи като народен представител поне за няколко седмици.

Това е Емил Янков, който работи като таксиметров шофьор и е председател на пловдивската организация на "Възраждане".

Докато Гунчева отсъства, групата остава с 12 души в пленарна зала.

"Исках да говоря, не ми беше разрешено": Къде изчезна Елена Гунчева от "Възраждане"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023