"Исках да говоря, не ми беше разрешено": Къде изчезна Елена Гунчева от "Възраждане"?

До преди три месеца Елена Гунчева изглеждаше като "втория човек" във "Възраждане" след Костадин Костадинов.

Тя беше кандидатът му за вицепрезидент, влезе в Народното събрание като водач на листата в град Пловдив, вписа Атанас Мангъров като свой нещатен сътрудник, участваше в протестite срещу Covid-сертификатите, присъстваше и на честванията за Трети март на Шипка, завършили с "бой" със снежни топки по Кирил Петков.

Позициите ѝ против ваксините, против НАТО и против "дискриминационните привилегии" за украински бежанци съвпадаха изцяло с основната партийна линия на "Възраждане".

Всичко се промени в края на март, когато Гунчева публикува прословутия си Facebook-статус, в който изразява надежда и готовност да помогне с координати, ако Русия използва "високоточкови оръжия", за да бомбардира българския Министерски съвет.

Последва осъдителна декларация от всички посланици на държави членки на ЕС в България, публично разграничение на тогавашния председател на 47 НС Никола Минчев и позакъсняла проверка на Специализираната прокуратура по сигнали за извършено престъпление.

Оттогава насам Гунчева явно изгуби позицията си на говорител на "Възраждане". Справка в сайта Strazha.bg показва, че последната ѝ реч от трибуната датира от 19 май - и то с декларация срещу монтираните метални решетки на входа на парламента, а не по тема от основния дневен ред на партийната ѝ група.

Гунчева беше и единственият депутат, който не участва във вота на недоверие. Формалното обяснение беше, че страда от травма на крака и е в болничен отпуск.

Седмица по-рано обаче тя все пак присъства физически на заседанието, когато Никола Минчев беше свален като председател. Оказва се, че този епизод може би е изиграл по-важна роля за отсъствието ѝ от контузеното коляно.

"Миналата седмица отидох, въпреки болките, в Народното събрание да гласувам за оставката на Никола Минчев. Дори поисках да се говоря на трибуната и да кажа чисто юридически аргументи защо ще подкрепя оставката. Само че не ми беше разрешено", пише Гунчева в своя публичен канал в Telegram.

В серия от публикации, посветени формално на правителствената криза, депутатката от "Възраждане" дава да се разбере, че има сериозно разминаване между партийното ръководство и собствените ѝ възгледи за работата ѝ като народен представител.

Гунчева посочва, че "спазва партийната дисциплина" дори след като са ѝ "забранили да говори по медии".

"Моето мнение не се чува от четири месеца - нито от трибуната, нито от медиите, нито от партийните страници и групи. И уверявам ви, това не е, защото мълча. А защото съм свободна и винаги ще бъда. Без да позволявам някой друг да ми слага думи в устата и да ми бъде казвано какво да говоря", пише Гунчева.

"Свободата, народе, е свободата да можеш сам да мислиш и сам да вземаш решенията. Включително дали да гласуваш с ГЕРБ. Дали да питаш защо не се разследват далаверите им", пише тя, като поставя въпроса защо говорителите и групите на "Възраждане" в социалните мрежи не поставят на обсъждане становищата и законопроектите, които самата тя е изготвяла.

"Аз съм свободна. Включително да не козирувам на никого, било то премиер или министър или лидер. Може би моето мнение не е най-правилното. Но си е мое. И чужди думи няма да повтарям. И чужди мисли няма да изричам. И чужди идеи няма да реализирам. Точно съм свободна и винаги съм била. Затова съм неудобна на всички - и на управляващи и на опозиция", пише още Елена Гунчева.

На въпросите на последователите ѝ дали ще напусне "Възраждане", тя описва разочарованието от невъзможността да "реализирам моите си идеи" и от това, че преди да стане депутат, е имала повече медийно отразяване, отколкото след като влиза в парламента.

"Не искам да напускам Възраждане. Но пък и не мога повече да търпя някой да ми дава наклон на мисленето и действията. Знам, че партийната дисциплина е важна. Но ролята на лидера е точно да намери баланса. И смятам, че партията само губи от това, че не се чувам. Но пък може и да греша и да съм никоя, както ми беше обяснено", казва тя в Telegram.

Гунчева се оплаква и от това, че партийното ръководство я е оставило "да се оправя сама" срещу "класическия черен PR", след като установила, че противниците ѝ са "прикрепили фотографи нарочно да ме дебнат и снимат в идиотски пози, като допълнително обработват снимките, за да ме изкарат като вещица".

Прогнозата на Елена Гунчева за развитието на партийната сцена след вота? "ГЕРБ ще са първа политическа сила, колкото и да не ни се иска". В представите ѝ "Възраждане" може да станат "втора или трета политическа сила - за първа е необходима огромна мобилизация за вота и никакви грешки".

Стефан Янев не е изрично изключван потенциален партньор, но Гунчева не вижда как той би могъл да влезе с голяма група в следващ парламент, след като в партията му "освен Янев други известни няма".

На въпроса от неин последовател "защо не подкрепите/създадете тайно проект, който да влезе в коалиция с вас след изборите" (въпреки че по собствените уточнения на питащия "политинженерингът е специалност на Държавния департамент и ЦРУ"), Елена Гунчева отново подсказва за възможна раздяла с "Възраждане":

"Трябват здрава подкрепа и пари. А и много време. Не искам да започвам нещо ново, докато окончателно не се убедя, че наличните ще се провалят".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023