Снимка: © Getty Images

Бившият служебен премиер Стефан Янев и "Възраждане" на Костадин Костадинов едновременно подеха агресивна кампания срещу въвеждането на еврото като официална валута в България - Янев оплака лева като "последния остатък от суверенитета на българската държава", а Костадинов обяви курс към свикване на референдум по казуса.

Проверка на BIRD в публичните имотни декларации на най-отявлените противници на общата европейска валута обаче показва, че самите те отдавна са го "приели" за лично ползване.

Декларациите на Стефан Янев в регистъра на КПКОНПИ от края на 2021 г. показват, че към датата на назначаването му като министър-председател той и съпругата му държат спестяванията си в депозитни сметки в евро. 19 284 евро са обявени по сметка на Янев, а 17 000 евро - на неговата жена Пенка (или общо малко под 71 000 лв).

При освобождаването му от пост през декември 2021 г., когато служебният кабинет предаде властта, депозитът на Стефан Янев се увеличава до €39 680 (равностойността на 77 773 лв), като той е декларирал и 13 100 лв. налични средства.

"Помните ли унгарския анти гей политик, хванат в гей оргия? Стефан Янев се обяви против еврото, но той и съпругата му си държат спестяванията в евро. Съпругата му има агенция за недвижими имоти, а обявите ѝ в интернет са също в евро", коментират журналистите.

BIRD обръщат внимание и на готовността на част от депутатите от "Възраждане" да държат собствените си пари в европейски валути, докато публично агитират избирателите срещу въвеждането на еврото.

Журналистите от разследващия сайт показват, че зам.-председателят на 47 Народно събрание Цончо Ганев е купил автомобил на лизинг и апартамент със заем от юридическо лице, като изплаща средствата по двете сделки в евро. Неговата съпруга притежава 52 060 евро (равностойност: 104120 лв.) в банков влог в страната. Двамата имат и общо 40 000 лв. налични средства в българска валута.

Депутатът Иво Русчев е декларирал 50 000 евро налични парични средства наред с 21 000 лв. банков влог. Ипотечният му кредит също е в евро.

Костадин Костадинов все пак е обявил, че държи спестяванията си в левове, в левове взема и заеми (180 524 лв. дължими по жилищен кредит, а 3240 лв. - по потребителски).

Колегата му Стоян Таслаков е предпочел влоговете му да са не в левове, а в британски паунди (общо малко над 31 хиляди), и да се държат не в банки в България, а в чужбина.

Разминаването между личния финансов избор на партийните кадри и официалната им линия, че въвеждането на еврото ще е "национално предателство", напомня на резултата от разследването на Мария Цънцарова от bTV за 4-мата ваксинирани срещу Covid-19 депутати от "Възраждане".

Иво Русчев и Стоян Таслаков също бяха сред представителите на партията, чийто личен избор в полза на ваксинацията се оказа в пълен разрив с посланията на парламентарната група. Таслаков твърдеше, че го е направил "под натиск", за да предпази здравето на 94-годишната си баба.

"Възраждане" са против ваксините, но 1/3 от депутатите им са си поставили дози срещу Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици