Борисов: Коя от партиите ще се почувства като "лека жена" и ще подкрепи Слави Трифонов

Бившият премиер Бойко Борисов даде първа пресконференция след нощта на изборите, в която се обяви за победител срещу "диктатурата на Румен Радев" (с рекордно нисък резултат на ГЕРБ от 2009 г. насам).

Борисов омаловажи преднината на "Има такъв народ" ("Няма никакво значение няколко стотни. Ако така мислиш, че си ни победил, да ви е честито), като неколкократно повтори неверни твърдения за "съмнително" забавяне при отчитането на протоколите в ЦИК и за "чудовищни безобразия" в чужбина.

Лидерът на ГЕРБ анализира и анонса на ИТН за ново правителство, като обяви, че според него Слави Трифонов не иска да има работещ кабинет, а "да остане служебното правителство, дълго, тягостно".

Човек, който никога не се е занимавал с тази работа, иска всички партии да го подкрепят. Само след месец ще се гледа бюджетът. Коя партия какво ще подкрепи? Аз съм правил толкова бюджети - то е денонощна разправия за всяка точка. И то когато имаш мнозинство. А при тях как ще стане? Днешното изявление на Трифонов означава, че не иска да има правителство. Така не знам коя партия ще отиде да го подкрепи.

Ще наблюдаваме в следващите дни коя от партиите ще се почувства като "лека жена", която е повикана без условия да отиде. Най-големият номер, който може да му се изиграе, е всички партии да го подкрепят и да му блеснат всички лъжи. Връщането на кадри на НДСВ не е случайно. Това са икономически кръгове, които стоят зад тях. Помня как те бушуваха срещу мен, когато бях главен секретар", каза той.

В типичния си стил Борисов обяви, че Николай Василев не може да се третира като "ново лице", защото когато кандидат-премиерът на ИТН"е бил в управлението, "аз още бях дете, марширувах по плаца". Всъщност и Василев, и Борисов бяха част от правителството на Симеон Сакскобургготски - първият като вицепремиер, а вторият като главен секретар на МВР. По думите на Борисов: "Това правителство беше на НДСВ и ДПС, а аз бях единственият случаен в него, и то защото Царя ми верваше".

Впоследствие Борисов смени тона към бившия икономически министър на НДСВ: "С Ники Василев винаги съм имал добри отношения. Когато беше най-тежко за нас, той говореше разумно. Да не ме разберете грешно, той не е ново лице".

Председателят на ГЕРБ намери повод да се подиграе и с езиковите умения на представените кандидат-министри на ИТН.

"Останах с впечатлението, че ще отиваме на конкурс по полиглоти. Ние имаме един (кадър) с 12 езика, ще го изкарам утре да говори на дванайсетте. Обиколил съм света по няколко пъти и навсякъде се ползват преводачи", беше коментарът му.

Колкото до представените приоритети на Трифонов, Борисов обърна особено внимание на предложението на ИТН да включат България в Европейската космическа програма и да изпратят двама българи (мъж и жена) и един северномакедонец в НАСА.

"Представи си, че качим горе в космоса българин и северномакедонец... е те така започват Междузвездни войни. Като ги види някой чужденец, пришълец, и каже кой от вас е българин? Ето ти Междузвездни войни", каза Борисов на шега.

Той "подсказа" за предполагаемо преливане на гласове от страна на ДПС към "Има такъв народ", като насочи вниманието към ромската махала в Гоце Делчев.


Избори 2021: Какво, къде и колко губи ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023