Бившият премиер Бойко Борисов даде първа пресконференция след нощта на изборите, в която се обяви за победител срещу "диктатурата на Румен Радев" (с рекордно нисък резултат на ГЕРБ от 2009 г. насам). 

Борисов омаловажи преднината на "Има такъв народ" ("Няма никакво значение няколко стотни. Ако така мислиш, че си ни победил, да ви е честито), като неколкократно повтори неверни твърдения за "съмнително" забавяне при отчитането на протоколите в ЦИК и за "чудовищни безобразия" в чужбина. 

Лидерът на ГЕРБ анализира и анонса на ИТН за ново правителство, като обяви, че според него Слави Трифонов не иска да има работещ кабинет, а "да остане служебното правителство, дълго, тягостно"

Човек, който никога не се е занимавал с тази работа, иска всички партии да го подкрепят. Само след месец ще се гледа бюджетът. Коя партия какво ще подкрепи? Аз съм правил толкова бюджети - то е денонощна разправия за всяка точка. И то когато имаш мнозинство. А при тях как ще стане? Днешното изявление на Трифонов означава, че не иска да има правителство. Така не знам коя партия ще отиде да го подкрепи.

Ще наблюдаваме в следващите дни коя от партиите ще се почувства като "лека жена", която е повикана без условия да отиде. Най-големият номер, който може да му се изиграе, е всички партии да го подкрепят и да му блеснат всички лъжи. Връщането на кадри на НДСВ не е случайно. Това са икономически кръгове, които стоят зад тях. Помня как те бушуваха срещу мен, когато бях главен секретар", каза той. 

В типичния си стил Борисов обяви, че Николай Василев не може да се третира като "ново лице", защото когато кандидат-премиерът на ИТН"е бил в управлението, "аз още бях дете, марширувах по плаца". Всъщност и Василев, и Борисов бяха част от правителството на Симеон Сакскобургготски - първият като вицепремиер, а вторият като главен секретар на МВР. По думите на Борисов: "Това правителство беше на НДСВ и ДПС, а аз бях единственият случаен в него, и то защото Царя ми верваше". 

Впоследствие Борисов смени тона към бившия икономически министър на НДСВ: "С Ники Василев винаги съм имал добри отношения. Когато беше най-тежко за нас, той говореше разумно. Да не ме разберете грешно, той не е ново лице". 

Председателят на ГЕРБ намери повод да се подиграе и с езиковите умения на представените кандидат-министри на ИТН. 

"Останах с впечатлението, че ще отиваме на конкурс по полиглоти. Ние имаме един (кадър) с 12 езика, ще го изкарам утре да говори на дванайсетте. Обиколил съм света по няколко пъти и навсякъде се ползват преводачи", беше коментарът му. 

Колкото до представените приоритети на Трифонов, Борисов обърна особено внимание на предложението на ИТН да включат България в Европейската космическа програма и да изпратят двама българи (мъж и жена) и един северномакедонец в НАСА. 

"Представи си, че качим горе в космоса българин и северномакедонец... е те така започват Междузвездни войни. Като ги види някой чужденец, пришълец, и каже кой от вас е българин? Ето ти Междузвездни войни", каза Борисов на шега. 

Той "подсказа" за предполагаемо преливане на гласове от страна на ДПС към "Има такъв народ", като насочи вниманието към ромската махала в Гоце Делчев. 


Избори 2021: Какво, къде и колко губи ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента