Борисов: Коя от партиите ще се почувства като "лека жена" и ще подкрепи Слави Трифонов

Бившият премиер Бойко Борисов даде първа пресконференция след нощта на изборите, в която се обяви за победител срещу "диктатурата на Румен Радев" (с рекордно нисък резултат на ГЕРБ от 2009 г. насам).

Борисов омаловажи преднината на "Има такъв народ" ("Няма никакво значение няколко стотни. Ако така мислиш, че си ни победил, да ви е честито), като неколкократно повтори неверни твърдения за "съмнително" забавяне при отчитането на протоколите в ЦИК и за "чудовищни безобразия" в чужбина.

Лидерът на ГЕРБ анализира и анонса на ИТН за ново правителство, като обяви, че според него Слави Трифонов не иска да има работещ кабинет, а "да остане служебното правителство, дълго, тягостно".

Човек, който никога не се е занимавал с тази работа, иска всички партии да го подкрепят. Само след месец ще се гледа бюджетът. Коя партия какво ще подкрепи? Аз съм правил толкова бюджети - то е денонощна разправия за всяка точка. И то когато имаш мнозинство. А при тях как ще стане? Днешното изявление на Трифонов означава, че не иска да има правителство. Така не знам коя партия ще отиде да го подкрепи.

Ще наблюдаваме в следващите дни коя от партиите ще се почувства като "лека жена", която е повикана без условия да отиде. Най-големият номер, който може да му се изиграе, е всички партии да го подкрепят и да му блеснат всички лъжи. Връщането на кадри на НДСВ не е случайно. Това са икономически кръгове, които стоят зад тях. Помня как те бушуваха срещу мен, когато бях главен секретар", каза той.

В типичния си стил Борисов обяви, че Николай Василев не може да се третира като "ново лице", защото когато кандидат-премиерът на ИТН"е бил в управлението, "аз още бях дете, марширувах по плаца". Всъщност и Василев, и Борисов бяха част от правителството на Симеон Сакскобургготски - първият като вицепремиер, а вторият като главен секретар на МВР. По думите на Борисов: "Това правителство беше на НДСВ и ДПС, а аз бях единственият случаен в него, и то защото Царя ми верваше".

Впоследствие Борисов смени тона към бившия икономически министър на НДСВ: "С Ники Василев винаги съм имал добри отношения. Когато беше най-тежко за нас, той говореше разумно. Да не ме разберете грешно, той не е ново лице".

Председателят на ГЕРБ намери повод да се подиграе и с езиковите умения на представените кандидат-министри на ИТН.

"Останах с впечатлението, че ще отиваме на конкурс по полиглоти. Ние имаме един (кадър) с 12 езика, ще го изкарам утре да говори на дванайсетте. Обиколил съм света по няколко пъти и навсякъде се ползват преводачи", беше коментарът му.

Колкото до представените приоритети на Трифонов, Борисов обърна особено внимание на предложението на ИТН да включат България в Европейската космическа програма и да изпратят двама българи (мъж и жена) и един северномакедонец в НАСА.

"Представи си, че качим горе в космоса българин и северномакедонец... е те така започват Междузвездни войни. Като ги види някой чужденец, пришълец, и каже кой от вас е българин? Ето ти Междузвездни войни", каза Борисов на шега.

Той "подсказа" за предполагаемо преливане на гласове от страна на ДПС към "Има такъв народ", като насочи вниманието към ромската махала в Гоце Делчев.


Избори 2021: Какво, къде и колко губи ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024