200 хиляди гласа отлив от подкрепата на ГЕРБ за период от три месеца.

Загуба на лидерската позиция в 8 от 31 избирателни района в цялата страна - не само заради настъплението на "Има такъв народ", но и заради по-силното представяне на ДПС.

ГЕРБ вече не е първа политическа сила в Пловдив-град (една от листите, водени лично от Бойко Борисов), след като още на 4 април изпусна преднината си в София-23 и София-24.

Партията на Бойко Борисов явно се беше примирила с новата си роля на опозиция в изолация. Но дори при това положение резултатът на ГЕРБ по места изглежда, меко казано, незадоволителен.

Коалицията със СДС не е успяла да увеличи резултата си в нито един многомандатен избирателен район през последните три месеца. Ако има някаква "добра новина" за партийните структури, тя е, че загубата на подкрепа е най-малка в трите МИР-а на София. Това е единственият областен център с едноцифрен процентен спад за ГЕРБ. При малко над 120 000 гласа на 4 април, сега ГЕРБ получава 109 987 вота от столичните избиратели (-8,66%).

Много по-драматична изглежда ситуацията на ГЕРБ в Благоевград, където са изгубени 21 310 гласа между двата парламентарни вота през 2021 г. Това е най-големият провал на областно ниво за партията в абсолютни стойности - и въпреки това ГЕРБ остава първа политическа сила в региона.

Събитието, което предопредели срива в Благоевград, беше победата на "Има такъв народ" на кметските избори в областния център. Илко Стоянов (бивш кадър на ГЕРБ от Петрич) стана първият кмет в актива на партията на Слави Трифонов, а успехът му дойде "на цената" на малко повече от 10 000 гласа на балотажа.

Структурите на ГЕРБ в региона бяха разклатени още с местните избори през 2019 г., когато Борисов отказа да номинира Атанас Камбитов за пореден мандат като кмет и изгуби една от силните си градски крепости в полза на БСП.

Интересното е, че в Благоевград "Има такъв народ" увеличава подкрепата си само с около 3700 гласа, а "Демократична България" - с малко над 1000. Нито БСП, нито ДПС се възползват от ерозията на ГЕРБ.

Над 15 000 избиратели са изгубили мотивацията си да подкрепят партията на Борисов на 11 юли, но без да гласуват за друг.

ГЕРБ е разпиляла и по 10-19 000 гласа в избирателните райони Пазарджик, Варна, Монтана, София-област и Хасково в рамките на три месеца. Това се случва в листите, част от които бяха водени от знакови министри в кабинетите на Борисов - Екатерина Захариева, Костадин Ангелов, Младен Маринов, Делян Добрев.

В две от областите се регистрира и най-драстичният отлив на гласове на местно ниво. В Монтана резултатът на ГЕРБ пада с -48,2% процента, а в Хасково с -46%. Това бяха два от регионите, в които МВР провеждаше специализираната си акция срещу търговци на гласове в последните десет дни преди парламентарния вот.

Ако на 4 април ИТН успя да измести ГЕРБ от 1-во място само в Русе, то сега кандидатите на Слави Трифонов доминират в райони като Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Добрич, Монтана. При това партията на Борисов не успява да запази още две области, които се "оцветяват" в полза на ДПС - Силистра и Шумен.

Данните по общини могат най-ясно да покажат къде са най-големите проблеми с мобилизацията на ГЕРБ. Така или иначе, партията сама създаде предпоставките за неуспеха, извън естествената амортизация и корупционните скандали.

Борисов изостави "джипката" и замени PR-гледките на строителни площадки със задушни читалищни зали, достатъчно широки да съберат градския актив на партията без странични наблюдатели и без журналистически въпроси. Напълни листите си с "резерви", за да се освободи от някои от най-компрометираните си стари кадри. В продължение на седмици създаваше внушения, че може да не признае изборния резултат, защото "пипат машините" - а едновременно с това опитваше да агитира симпатизантите си да гласуват "въпреки хаоса".

Резултатът е най-слабото представяне на ГЕРБ на национални избори от 2009 г. досега.


Резултатите от изборите по области: "Има такъв народ" отнема територии на ГЕРБ и БСП в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална

Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Проф. Люк Ван Гуул e сред водещите изследователи в сферата на самообучение и компютърното зрение

Кирил Петков: Програмата на ПП включва над 40 законопроекта

Законите трябва да бъдат приети в следващите 6 месеца, смята Петков.