Борисов критикува Тагарев за казуса с дрона в Тюленово, Пеевски го привиква в НС Снимка: © Getty Images

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов реши да се конфронтира с министъра на отбраната Тодор Тагарев заради медийните му коментари по случая с обезвреждането на дрона, паднал на скалите край Тюленово.

Критиките му дойдоха малко след като Корнелия Нинова поиска оставката на Тагарев заради бавната реакция на военните.

Сутринта Нова ТВ показа озадачаващи кадри на живо, на които се вижда как полицай пуши на няколко крачки от все още минирания дрон, докато уж пази периметъра, а друг цивилен човек се подхлъзва и пада във водата, докато се опитва да стигне до устройството.

Тодор Тагарев изрази предварителна оценка, че устройството е свързано с войната в Украйна и че "такъв тип събития са ежеседмични". Колкото до факта, че военните не са се отзовали на сигнала още снощи, той обяви, че било за предпочитание да се работи в светлата част на денонощието при такива ситуации.

Позицията му не се хареса на Борисов, който препоръча на Тагарев през медиите да "бъде напълно подготвен, когато се изказва" по "чувствителни теми".

Борисов се изненада от твърдението, че всяка седмица "се разбиват дронове" в България и поиска от военния министър конкретна информация за произхода на устройството.

"Когато министър на отбраната се изказва, той трябва да знае колко са, да ги осветли. Откъде е дошъл - украински, руски, български? Като излизат да говорят, цялото правителство, да се готвят. За съжаление медиите са по-подготвени от тях и след това се налага да се излиза с нови брифинги да се замазват нещата", каза още той.

Междувременно депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще бъде поискано извънредно заседание на Комисията по отбрана, на което министърът да даде информация за инцидента. Самият Пеевски не е член на тази комисия.

Вместо него председателят ѝ Христо Гаджев назначи заседанието за 17:30 ч.

"Видяхме безотговорност и липса на държава в този случай. От снощи до сутринта никой не взе мерки, защото не можело да се реагира в тъмната част от денонощието. Това е абсурдно", коментира Корнелия Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024