Борисов лансира "спасителен" вариант за кабинет: Запазване на служебните министри с "шестия" мандат

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отправи задочно послание към партиите и към президента Румен Радев за изхода от евентуални неуспешни преговори за кабинет.

Той обяви, че има "поне два варианта" за правителство, но измисли и трета, абсурдна опция: задържане на служебните министри като редовен кабинет с "шестия мандат".

"В изказването на Радев звучеше единствено желание да се приеме бюджет, за да може след това служебното правителство да си харчи. Той иска тези министри, които седяха в кошарката, да им гласуваме пари, за да продължат месеци наред да харчат. Аз предлагам, щом не можем да се разберем между партиите, тези министри остават в кошарката, правим ротационни принципи за председатели, комисии и каквото искат. Тези, които сега са внесли бюджет и са предложили разходи, ние ще ги задължим като парламент да работят. Що не се съгласяват? Щото никой не иска при парламент да работи. Ние не нарушаваме конституцията. Те вече не са подчинени на Радев. С шестия мандат ги занасят в президентството тези министри. Радев ангажиран ли е с това служебно правителство? Ангажиран е. Ние като го гласуваме, имаме ли правителство? Имаме. То предложило ли е бюджет? Предложило е, значи е мислило. Ние оттам нататък продължаваме с тези приказки за важните закони и си ги приемаме в парламента", беше коментарът му.

Той обяви, че се изненадал от това, че никой в парламента не станал на крака, когато Румен Радев влезе в пленарната зала.

"Ако не бях станал аз, нямаше да стане никой. И в него политическата класа няма доверие", обяви председателят на ГЕРБ.

Борисов продължи да прави заявки за възможно сътрудничество с "Възраждане" на фона на призивите на общественици за съставяне на кабинет между ГЕРБ и ПП заради заплаха от разрастване на крайния националистически и проруски вот.

"Ние от "Възраждане" страх нямаме. Защото имаме ясно формулирани различия, и в същото време - ясни посоки, в които можем да работим заедно. Земеделие, вериги, план за възстановяване, енергетика, патриотизъм, мощна армия. Другите имат проблем", каза Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024