Министри на други държави притискали Борисов да смени вътрешния министър

Преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) са се провалили, тъй като двете формации не са успели да се разберат за министерските постове, като червена линия са се оказали ръководствата в МВР и Министерството на електронното управление. Това стана ясно от изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той твърди, че е бил притискан от министри на държави извън Европейския съюз, които са му се обаждали от името на Кирил Петков.

"Нещо недопустимо, нещо, излагащо България. Уважавани хора, включително от държави нечленки на ЕС, но няма да им споменавам имената, да се обаждат от името на Петков да ме натисне за вътрешния министър. Министри от други държави, включително", каза партийният лидер.

Пред журналисти Борисов даде своя ретроспекция на разговорите за кабинета през последните няколко дни и заяви, че въпреки сформирания преговорен екип е провел лична среща с някои от лидерите на ПП-ДБ.

Той се е срещнал със съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев и му е предложил промени в състава на проектокабинета:

  • Василев да запази поста си като министър на финансите.
  • Тодор Тагарев да остане на поста министър на отбраната вместо Христо Гаджев, който беше предложен от Габриел.
  • Енергийният министър Румен Радев да продължи работата си в следващия кабинет.
  • Министърът на електронното управление Александър Йоловски да бъде сменен с неговия заместник.

"На този лидерски лист аз задрасках голямата част от това, за което се бори преговорният екип. Те не бяха съгласни с мен, но това е лидерството. Поисках отговорът [на Василев] да е кратък - да или не", разказа Борисов.

Впоследствие обаче от ПП-ДБ поискали и други смени - в МВР и Министерството на електронното управление. Едно от предложенията било Ивелина Дундакова, която сега е заместник във вътрешното ведомство, да стане министър. Лидерът на ГЕРБ обаче категорично не е бил съгласен с това.

През есента на 2023 г. стана ясно, че вътрешният министър Калин Стоянов всъщност е бил предложение на ГЕРБ. Това разкри политическите нюанси в обявения за експертен кабинет "Денков". До разкритието се стигна след протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз, който доведе до масови безредици в центъра на София.

Борисов заяви, че "много исках да има правителство". Въпреки това обаче партията му няма да започне нови преговори с ПП-ДБ за реализирането на втория мандат: "Не, това свърши", отговори той на въпрос на журналист.

Малко по-късно изявление за медиите даде и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, който също даде своята прогноза, че "отиваме на избори".

"Няма смисъл, нека да запазят достойнството си всички и да отидем да видим какво доверие ще ни дадат хората. Г-н Борисов изключи втори мандат, аз изключвам трети мандат, ако е при ДПС", каза Пеевски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024