Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП Снимка: © Булевард България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е готов отново да управлява, но под условие, че в евентуален редовен кабинет има "наши премиери и министри". Според него това се полага на партията му още повече заради неслучилата се ротация.

Борисов говори пред журналисти, докато беше на посещение в село Рупите. По думите му той "нито веднъж" не се е изказвал срещу бившите си партньори от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и обяви, че негови противници на предстоящите избори всъщност са "Възраждане", БСП и "проруските и пронационалистически партии".

В абсолютно същото изказване обаче Борисов все пак отправи редица критики към ПП-ДБ по различни теми и ги нарече "хора, говорещи неистини", включително, че "фалшифицират документи" и всеки документ се изпращал на Лена Бориславова, която проверявала дали е окей или не.

Партийният лидер вероятно визира статия на разследващия сайт "Биволъ", в която се твърди, че преди три години Кирил Петков е станал служебен министър на икономиката с фалшифицирани документи, представени на Агенцията по вписванията. Той е напуснал ръководството на неправителствената организация "Да Запазим Корал", тъй като по закон няма право да съвместява министерския пост с място в управителни съвети.

Председателят на сдружението Атанас Русев обаче е подал сигнал, че документите са били подадени с фалшиво пълномощно от негово име. В интервю пред БНР Кирил Петков коментира казуса като го определи като "поредния ченгеджийски номер". По думите му ДАНС е бил сезиран по този въпрос още през май 2021 г. и в момента все още тече проверка.

"Аз бях част от "Да запазим Корал", която има за цел да запади три плажа по Черноморието и 500 метра за тях. И съм горд, че ги запазихме. Изведнъж 3 години по-късно, отникъде, по време на предизборна кампания, идва поредният кьорфишек от ДАНС. ДАНС е бухалката, която се използва", обясни съпредседателят на ПП-ДБ.

Борисов продължи с оплакванията си от съвместната работа с ПП-ДБ, като изтъкна, че никога не е могъл да говори само с един техен представител: "Никога с тези хора не можеш да говориш с един човек, те почват да се питат един друг - Кирил, Асен, Лена, Денков, Христо, Панев. Чакаш ден и половина, за да мине всичкото. И сега вместо да казват: "ние направихме нещо добро с ГЕРБ, бихме могли заедно да правим още по-добро", те започват да говорят всеки ден глупости".

На въпрос дали би работил с ДПС, Борисов отговори, че той и сега прави това: "Винаги сме работили с [ДПС] през годините, защото те са системни".

Борисов обвини бившите си партньори в дребнавост и липса на отговорност, защото всеки ден излизал "скандал след скандал" по техен адрес:

"Аз не ги коментирам. Оставям врата с всички да разговарям, а те излизат да лъжат, че Петков ме дисциплинирал като хвърлял шишета по масата. Това сериозно ли е?".

Партийният лидер коментираше стар инцидент за това как Кирил Петков е хвърлил стъклена бутилка в кабинета на Росен Желязков. За него стана ясно от скорошно интервю на бившия премиер Николай Денков, но според лидерът на ГЕРБ цялата ситуация е била "преиначена".

"С Денков не може вече да се преговаря. Той лъже, не казва истината и преиначава. Искат да изкарат един от многото лидери в тази група като някакъв страхотен бабаит, дисциплинира всички партии, бие Пеевски, бие Борисов, шашка всичко живо, всички ходим с чадъри да не ни бият по главите", каза с ирония той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024
Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024
Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024