Борисов нападна управляващите и се закани да изтегли ГЕРБ от "сглобката" Снимка: © Screenshot

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини своите партньори от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), че еднолично подменят държавните структури със свои кадри и на практика са единствените, които управляват в момента.

По време на посещение във Враца той заяви, че има много упреци към правителството и даде знак, че партията му е готова да сложи край на участието си в договореното споразумение за управление между двете формации.

"Поголовно сменят навсякъде - ако това е сглобката, аз не виждам ние как ще продължим да участваме по този начин в нея, защото за хората не се прави нищо. Да свършихме някаква работа - приехме бюджет, приехме закони, тръгна съдебната реформа - това са важни неща, но в края на краищата текущите ремонти хората не ги виждат. [Пътят Велико] Търново-Русе не се прави. "Хемус" не се прави. Пътищата години стоят в това състояние. Хаосът си продължава", коментира Борисов.

Въпреки че ГЕРБ е част от споразумението за управление с ПП-ДБ, Борисов каза, че партията му просто подкрепя 36-те депутати на "Промяната" и те "управляват на 100%" с изключение на Министерството на външните работи, където министър е Мария Габриел, и там има "поглед над нещата".

Борисов беше попитан на няколко пъти за коментар по друга актуална тема, а именно завръщането на бизнесмена Васил Божков в България, който е и свидетел по делото за ареста срещу лидера на ГЕРБ. Той обаче отсече въпросите за Божков с аргумента:

"Решил човекът, върнал се. Какво повече да коментирам. Хиляди пасажери идват и си тръгват. Ние сме дали показания, обяснили сме всичко, последните години виждате прихода от хазарта колко е по-голям".

Борисов намекна още, че има по-важни теми от изненадващото завръщане на Божков като затворения път до Враца и поскъпването на горивата.

Бившият премиер коментира и искането на управляващите за освобождаването на главния секретар на МВР Пламен Тодоров. Преди дни президентът Румен Радев отказа искането на Министерски съвет за освобождаването му, въпреки позицията на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, че не може да работи с него заради загуба на доверие. Според Борисов, Тодоров не се справя с поста и оцени представянето му като го сравни с управленското време на ГЕРБ.

"Разбира се, че той не се справя. Ние преди 2-3 години оставихме държава, излязла от мониторинга за организирана престъпност. Забравихте за поръчковите убийства, нулева миграция - а сега виждате [дори] задържани мигранти в София", обясни той.

По думите му, "погромът в МВР" е започнал още преди година по времето на Бойко Рашков като вътрешен министър. Борисов е на мнение, че всички в казуса с Тодоров грешат, включително и президента Радев.

"Докато е главен секретар, правителството ще има оправдание с несправянето със задачите на МВР, защото това е висшата професионална длъжност и без главен секретар нищо не може да се направи. Всички грешат, но не ни и питат, така че ние си гледаме партията", заключи той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024