Борисов нарече Радев "разединител", президентът го предупреди със "следващия главен прокурор" Снимка: © Булевард България

В деня, в който България чества 136 г. от Съединението, бившият премиер Бойко Борисов използва празника, за да отправи поредна атака към Румен Радев, а президентът му отговори.

"Съединението прави силата! Преди 136 години едни велики българи разбираха това и се превърнаха в държавници. Днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство. Обединителят на нацията я потопи в омраза, несигурност и хаос“, написа Борисов във Facebook, без да споменава името на държавния глава.

„Затова сега се нуждаем от обединение. За да преодолеем политическата криза и да започнем да се борим с реалните предизвикателства на нашето време. Вярвам, че заедно ще успеем! България ще се върне сред отличниците в Европа и ще го постигнем заедно. Защото заедно сме по-силни от хаоса“, добави той.

В неделя лидерът на ГЕРБ атакува Радев с думите, че „нарушава Конституцията ежедневно“, използвайки служебния кабинет.

Борисов иска Рашков да провери сигнала за "колосален подкуп" от Татяна Дончева

„Единствените думи на Борисов, които имат значение, това са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор“, отвърна му президентът в кратък отговор пред журналисти по време на посещение в гр. Раковски.

„Трябва да се научим от Съединението, за да излекуваме всички наши комплекси на политическа обреченост. Защото именно българското Съединение, този неповторим акт, най-величествен в нашата история – когато успяваме сами с единната воля на целия народ, с държавническа зрялост и политическа мъдрост да постигнем по един почти безкръвен начин своята голяма национална цел - показа, че ние сме способни да постигаме големи цели. Време е да го направим и днес“, каза Радев и добави, че днешната национална мисия е „единението на българите“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че 136 години по-късно единението не е „кухо буквосъчетание“. „Дребни страсти и псевдолидери трудно може да отнемат от силата на единението около общата ни цел - просперираща, сигурна и справедлива България. По-силно от тях е желанието ни да възстановим държавността, правилата и законността, да си върнем достойнството на държава, която не ограбва, а подарява мечти! Вярвам в общата ни енергия за промяна!“, написа тя.

Служебният премиер Стефан Янев също отправи послание към българските граждани по повод празника. „Съединението ясно показа, че силното общонародно движение за обединение е в основата на националния подем. Ето защо днес, когато страната ни е изправена пред редица предизвикателства, е пагубно отчуждението на гражданите от обществения живот. Нужно е като общество да проявим мъдрост, отговорност и да положим единни усилия за благополучието на нашата държава. Всички искаме страната ни да върви напред и да имаме по-добър живот, но за да не бъдат усилията на всеки от нас напразни, трябва да вземем пример от историята и да работим заедно за просперитета на България”, написа той във Facebook.

Председателят на парламента Ива Митева поздрави българите за празника, но добави, че „за съжаление, 46-ото Народно събрание не стана пример за единение в името на намирането на важните за страната решения“.

„Вярвам, че политическите сили са си извлекли нужните поуки и ще бъдат по-конструктивни и диалогични в следващия парламент, за да не разочароват за пореден път българските граждани“, добави Митева в официалното си обръщение.


Радев: Петков и Василев трябва да създадат нещо повече от партия, ако искат да са полезниАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023

Размирици в Косово: Има ранени войници на НАТО

Близо 25 войници от мироопазващите сили на НАТО, разположени в Северно Косово, са ранени при сблъсъци

08:10 - 30.05.2023

Nova: Прокуратурата е започнала процесуални действия срещу лицата Ами и Пепи Еврото

Не се съобщава за арест, а операцията е за претърсване и изземване.

07:38 - 30.05.2023