Радев: Петков и Василев трябва да създадат нещо повече от партия, ако искат да са полезни Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев заяви, че ако служебният министър на икономиката Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев искат да направят нещо за България, трябва да създадат повече от "поредния партиен проект". През последната седмица усилено се коментира, че двамата могат да създадат свой политически проект и да се включат в предстоящите избори.

„Ако искат да бъдат полезни за обществото, не трябва да създават поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия към цялото общество. Защото има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българина, защото никоя партия няма силите да се справи сама", каза Радев по време на посещение в Раковски за празника на Съединението, където журналистите го попитаха за бъдещето на двамата служебни министри.

"Време е нашите политически партии да осъзнаят това, макар и от третия опит, и да потърсят най-сетне диалога. Моето кредо винаги е било да постигаме надпартиен обществен консенсус. Служебното правителство доказа, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България“, каза още президентът.

Борисов нарече Радев "разединител", президентът го предупреди със "следващия главен прокурор"

В неделя Асен Василев каза в интервю за БНР, че няма да участва в политически проекти, докато е министър на финансите, но остави отворена вратата за бъдеща партия, сформирана от него и Петков. "Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България“, заяви той в предаването „Неделя 150“. Икономическият министър също твърди, че няма да се занимава с други проекти, докато мандатът му не изтече.

Социологът Андрей Райчев каза преди седмица, че или ще има нова голяма партия около Василев и Петков, или „ново могъщо синьо“, ако те се присъединят към „Демократична България“ – „тяхното естествено място“. Той припомни, че групата на Кирил Петков във Facebook има над 96 хиляди последователи, което представлява "електората на икономическия министър".

Атанас Атанасов от ДБ заяви, че коалицията е готова на партньорство с двамата служебни министри. Служебният премиер Стефан Янев каза, че би гласувал за Петков и Василев и че би се включил „във всеки един проект, който работи за България“.

Междувременно Румен Радев каза пред журналистите в Раковски, че все още няма решение за датата на избори 2 в 1. Президентският вот ще е на 14 ноември, а евентуалният балотаж - седмица по-късно. Държавният глава ще направи среща с ЦИК, за да се реши дали парламентарните избори ще се проведат заедно с първия тур на президентските, както настояват от комисията. Радев повтори, че по-важната задача в момента е парламентът да приеме актуализацията на бюджета.


Асен Василев: Ще видя дали има съмишленици, с които можем да направим нещо за България

ЦИК иска парламентарните избори да се проведат заедно с първия тур на президентските


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024