Радев: Петков и Василев трябва да създадат нещо повече от партия, ако искат да са полезни Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев заяви, че ако служебният министър на икономиката Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев искат да направят нещо за България, трябва да създадат повече от "поредния партиен проект". През последната седмица усилено се коментира, че двамата могат да създадат свой политически проект и да се включат в предстоящите избори.

„Ако искат да бъдат полезни за обществото, не трябва да създават поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия към цялото общество. Защото има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българина, защото никоя партия няма силите да се справи сама", каза Радев по време на посещение в Раковски за празника на Съединението, където журналистите го попитаха за бъдещето на двамата служебни министри.

"Време е нашите политически партии да осъзнаят това, макар и от третия опит, и да потърсят най-сетне диалога. Моето кредо винаги е било да постигаме надпартиен обществен консенсус. Служебното правителство доказа, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България“, каза още президентът.

Борисов нарече Радев "разединител", президентът го предупреди със "следващия главен прокурор"

В неделя Асен Василев каза в интервю за БНР, че няма да участва в политически проекти, докато е министър на финансите, но остави отворена вратата за бъдеща партия, сформирана от него и Петков. "Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България“, заяви той в предаването „Неделя 150“. Икономическият министър също твърди, че няма да се занимава с други проекти, докато мандатът му не изтече.

Социологът Андрей Райчев каза преди седмица, че или ще има нова голяма партия около Василев и Петков, или „ново могъщо синьо“, ако те се присъединят към „Демократична България“ – „тяхното естествено място“. Той припомни, че групата на Кирил Петков във Facebook има над 96 хиляди последователи, което представлява "електората на икономическия министър".

Атанас Атанасов от ДБ заяви, че коалицията е готова на партньорство с двамата служебни министри. Служебният премиер Стефан Янев каза, че би гласувал за Петков и Василев и че би се включил „във всеки един проект, който работи за България“.

Междувременно Румен Радев каза пред журналистите в Раковски, че все още няма решение за датата на избори 2 в 1. Президентският вот ще е на 14 ноември, а евентуалният балотаж - седмица по-късно. Държавният глава ще направи среща с ЦИК, за да се реши дали парламентарните избори ще се проведат заедно с първия тур на президентските, както настояват от комисията. Радев повтори, че по-важната задача в момента е парламентът да приеме актуализацията на бюджета.


Асен Василев: Ще видя дали има съмишленици, с които можем да направим нещо за България

ЦИК иска парламентарните избори да се проведат заедно с първия тур на президентските


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023