ЦИК иска парламентарните избори да се проведат заедно с първия тур на президентските Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия настоява следващите парламентарни избори да се проведат в комбинация с първия тур на президентския вот – на 14 ноември. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в интервю за БНР.

Организирането на избори 2 в 1 е процес на синхронизация между две институции – парламента и президента. В четвъртък депутатите насрочиха първи тур на президентските избори на 14 ноември, като евентуален балотаж ще се проведе на 21 ноември - последната възможна дата според конституционните срокове.

Румен Радев още не е обявил кога ще бъдат парламентарните избори, но каза, че „ще търси баланс“ в решението и потвърди за вот 2 в 1. Третият мандат за съставяне на кабинет ще бъде върнат от БСП на 7 септември.

„Ако мандатът бъде върнат на 7 септември, ще е добре изборите да са 2 в 1, като парламентарните да бъдат насрочени на първия тур на президентските. Ако бъдат с втория тур на президентските, тогава ще имаме само една седмица, за да инсталираме софтуер за гласуване за избори 2 в 1, ще трябва да чакаме резултатите от първия тур на президентския вот и ще е трудно. Все пак ще се справим, ако се получи така“, каза Росица Матева.

„На Председателски съвет в парламента казахме, че ако изборите са отделно, е хубаво да имаме 2 седмици пауза между президентските и парламентарните, защото е нужно да се подготвят машините, флаш-паметта и смарт картите да бъдат комплектувани“, обясни тя.

Матева припомни, че и в миналото са се провеждали избори две в едно – като президентските и местните през 2011 и двата избора с референдуми. Тя каза, че вот, организиран по този начин, ще бъде „малко по-евтин за държавата и бюджета“.

„Ако са 2 в 1, ще имаме една и съща РИК, която ще организира два вида избор, една и съща СИК, която ще ги възпроизведе. Ще се спести от логистика на машини и изборни книжа, от командировъчни разходи. Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да купим още машини, за да сме спокойни за всички избиратели, защото времето за гласуване ще бъде удължено“, каза Матева.

По думите ѝ – ЦИК възнамерява да закупи още 2000 машини, които да добави към настоящите около 11 хиляди. Причината е, че на 11 юли е имало над 2000 секции, в които са гласували повече от 300 избиратели – т.е. там има нужда от по две устройства.

„По изявление на доставчика по двата договора „Сиела Норма“ – те могат да доставят в момента до 2400 машини. ЦИК има намерение да закупи нови машини при избори 2 в 1“, каза тя.

Директорът на "Сиела Норма": Избори 2 в 1 ще спестят 60-65 млн. лв. на държавата

Зам.-председателят на ЦИК разкри, че все още „Сиела Норма“ не е изпълнила договора за доставка, затова пълната сума от страна на комисията не е преведена на фирмата. Причината е, че софтуерът не бил предаден. „В момента, в който имаме протокол, в който е записано, че е предаден, ЦИК има готовност веднага да плати сумите по договора“, заяви Матева.

Тя допусна вариант новите 2000 машини да не бъдат доставени от „Сиела Норма“.

„Не сме влизали изобщо в преговори. Получихме индикативна оферта, че могат да доставят толкова машини. Ако ЦИК реши да закупи устройства, ще бъде обявена обществена поръчка и е възможно изпълнителят да не бъде точно тази фирма. Не сме влизали в директен контакт, защото чакаме да видим кога ще бъдат насрочени извънредните парламентарни избори“, каза тя.

Матева добави, че има готовност на ЦИК да организира кампания с машини преди изборите, за да видят избирателите как да гласуват. Според нея избирателната активност ще бъде по-висока при избори 2 в 1.

„Мнението ми като избирател е, че ако се наложи през две недели да се гласува, ще има известна умора и е по-добре да са 2 в 1“, заяви тя. „Привърженик съм на машинното гласуване. При него няма възможност за недействителни бюлетини – както гласува избирателят, така го отчита машината“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Oще един ученик е задържан във връзка с фалшивите бомбени заплахи

Спецполицаи на ГДБОП са арестували 16-годишно момче от Пловдив,

16:32 - 01.04.2023

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023