Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия настоява следващите парламентарни избори да се проведат в комбинация с първия тур на президентския вот – на 14 ноември. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в интервю за БНР.

Организирането на избори 2 в 1 е процес на синхронизация между две институции – парламента и президента. В четвъртък депутатите насрочиха първи тур на президентските избори на 14 ноември, като евентуален балотаж ще се проведе на 21 ноември - последната възможна дата според конституционните срокове. 

Румен Радев още не е обявил кога ще бъдат парламентарните избори, но каза, че „ще търси баланс“ в решението и потвърди за вот 2 в 1. Третият мандат за съставяне на кабинет ще бъде върнат от БСП на 7 септември.

„Ако мандатът бъде върнат на 7 септември, ще е добре изборите да са 2 в 1, като парламентарните да бъдат насрочени на първия тур на президентските. Ако бъдат с втория тур на президентските, тогава ще имаме само една седмица, за да инсталираме софтуер за гласуване за избори 2 в 1, ще трябва да чакаме резултатите от първия тур на президентския вот и ще е трудно. Все пак ще се справим, ако се получи така“, каза Росица Матева.

„На Председателски съвет в парламента казахме, че ако изборите са отделно, е хубаво да имаме 2 седмици пауза между президентските и парламентарните, защото е нужно да се подготвят машините, флаш-паметта и смарт картите да бъдат комплектувани“, обясни тя.

Матева припомни, че и в миналото са се провеждали избори две в едно – като президентските и местните през 2011 и двата избора с референдуми. Тя каза, че вот, организиран по този начин, ще бъде „малко по-евтин за държавата и бюджета“.

„Ако са 2 в 1, ще имаме една и съща РИК, която ще организира два вида избор, една и съща СИК, която ще ги възпроизведе. Ще се спести от логистика на машини и изборни книжа, от командировъчни разходи. Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да купим още машини, за да сме спокойни за всички избиратели, защото времето за гласуване ще бъде удължено“, каза Матева.

По думите ѝ – ЦИК възнамерява да закупи още 2000 машини, които да добави към настоящите около 11 хиляди. Причината е, че на 11 юли е имало над 2000 секции, в които са гласували повече от 300 избиратели – т.е. там има нужда от по две устройства.

„По изявление на доставчика по двата договора „Сиела Норма“ – те могат да доставят в момента до 2400 машини. ЦИК има намерение да закупи нови машини при избори 2 в 1“, каза тя.

Директорът на "Сиела Норма": Избори 2 в 1 ще спестят 60-65 млн. лв. на държавата

Зам.-председателят на ЦИК разкри, че все още „Сиела Норма“ не е изпълнила договора за доставка, затова пълната сума от страна на комисията не е преведена на фирмата. Причината е, че софтуерът не бил предаден. „В момента, в който имаме протокол, в който е записано, че е предаден, ЦИК има готовност веднага да плати сумите по договора“, заяви Матева.

Тя допусна вариант новите 2000 машини да не бъдат доставени от „Сиела Норма“.

„Не сме влизали изобщо в преговори. Получихме индикативна оферта, че могат да доставят толкова машини. Ако ЦИК реши да закупи устройства, ще бъде обявена обществена поръчка и е възможно изпълнителят да не бъде точно тази фирма. Не сме влизали в директен контакт, защото чакаме да видим кога ще бъдат насрочени извънредните парламентарни избори“, каза тя.

Матева добави, че има готовност на ЦИК да организира кампания с машини преди изборите, за да видят избирателите как да гласуват. Според нея избирателната активност ще бъде по-висока при избори 2 в 1.

„Мнението ми като избирател е, че ако се наложи през две недели да се гласува, ще има известна умора и е по-добре да са 2 в 1“, заяви тя. „Привърженик съм на машинното гласуване. При него няма възможност за недействителни бюлетини – както гласува избирателят, така го отчита машината“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон