Снимка: © Булевард България

Служебният финансов министър Асен Василев остави отворена вратата за сформиране на нов политически проект. През последната седмица усилено се коментира, че той и колегата му в Министерството на икономиката Кирил Петков могат да създадат своя партия, и Василев не изключи подобна възможност в интервю за БНР на 5 септември.

"Докато съм министър на финансите, няма да участвам в никакви видове политически проекти, след това ще помисля какво точно искам да правя. Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България“, каза той в предаването „Неделя 150“.

„Бъдете сигурни, че ще ви се обадим, ако решим да правим нещо, свързано с политика. Единственият ми фокус сега е да мине актуализацията на бюджета и да оставим държавата със стабилни финанси“, каза Василев.

Преди няколко дни той коментира за първи път темата с евентуалния нов политически проект, като заяви, че първо иска да си почине. "Виждам смисъл в това страната да продължи да се развива в посоката, която беше зададена през последните няколко месеца“, добави още министърът. Петков също каза, че докато мандатът му не изтече, няма да говори за политически партии.

Кирил Петков и Асен Василев: Има смисъл България да продължи в посоката, зададена през последните 3 месеца

Социологът Андрей Райчев каза преди седмица, че или ще има нова голяма партия около Василев и Петков, или „ново могъщо синьо“, ако те се присъединят към „Демократична България“ – „тяхното естествено място“. Атанас Атанасов от ДБ заяви, че коалицията е готова на партньорство с двамата служебни министри.

Служебният премиер Стефан Янев каза, че би гласувал за Петков и Василев и че би се включил „във всеки един проект, който работи за България“.

Президентът Румен Радев отказа да коментира темата пред журналисти във ВМА в петък, заявявайки, че няма причина да го прави.

Василев каза пред БНР, че не знае дали следващото служебно правителство, което президентът предстои да назначи, ще бъде в същия състав. "Не са водени разговори с мен за това", каза той. 

Финансовият министър заяви, че е концентриран върху актуализацията на бюджета. Според актуализирана прогноза на приходите от юли и август се очакват с 200 млн. лева допълнително приходи над бюджетната рамка, която е представена на парламента, каза той. "Би трябвало средствата да стигнат, за да се удовлетворят исканията на различните групи, но това е въпрос на преценка на парламентарната бюджетна комисия", допълни Василев.

"Ако не мине актуализацията на бюджета, държавата ще бъде в една много тежка ситуация, но не защото няма средства, а защото няма да имаме право да ги похарчим, така че те да могат да стигнат до бизнеса, до системите на отбраната и на МВР, до здравеопазването. Няма да има и това увеличение на пенсиите, както и допълнителните 50 лева“, каза той.

Пред БНР председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН заяви, че актуализацията може да бъде приета до 14 септември.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ

Ваксинационният център на ВМА ще работи и през почивните дни

Заради засиления интерес към имунизацията от началото на действието на зеления Covid-сертификат