Асен Василев: Ще видя дали има съмишленици, с които можем да направим нещо за България Снимка: © Булевард България

Служебният финансов министър Асен Василев остави отворена вратата за сформиране на нов политически проект. През последната седмица усилено се коментира, че той и колегата му в Министерството на икономиката Кирил Петков могат да създадат своя партия, и Василев не изключи подобна възможност в интервю за БНР на 5 септември.

"Докато съм министър на финансите, няма да участвам в никакви видове политически проекти, след това ще помисля какво точно искам да правя. Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България“, каза той в предаването „Неделя 150“.

„Бъдете сигурни, че ще ви се обадим, ако решим да правим нещо, свързано с политика. Единственият ми фокус сега е да мине актуализацията на бюджета и да оставим държавата със стабилни финанси“, каза Василев.

Преди няколко дни той коментира за първи път темата с евентуалния нов политически проект, като заяви, че първо иска да си почине. "Виждам смисъл в това страната да продължи да се развива в посоката, която беше зададена през последните няколко месеца“, добави още министърът. Петков също каза, че докато мандатът му не изтече, няма да говори за политически партии.

Кирил Петков и Асен Василев: Има смисъл България да продължи в посоката, зададена през последните 3 месеца

Социологът Андрей Райчев каза преди седмица, че или ще има нова голяма партия около Василев и Петков, или „ново могъщо синьо“, ако те се присъединят към „Демократична България“ – „тяхното естествено място“. Атанас Атанасов от ДБ заяви, че коалицията е готова на партньорство с двамата служебни министри.

Служебният премиер Стефан Янев каза, че би гласувал за Петков и Василев и че би се включил „във всеки един проект, който работи за България“.

Президентът Румен Радев отказа да коментира темата пред журналисти във ВМА в петък, заявявайки, че няма причина да го прави.

Василев каза пред БНР, че не знае дали следващото служебно правителство, което президентът предстои да назначи, ще бъде в същия състав. "Не са водени разговори с мен за това", каза той.

Финансовият министър заяви, че е концентриран върху актуализацията на бюджета. Според актуализирана прогноза на приходите от юли и август се очакват с 200 млн. лева допълнително приходи над бюджетната рамка, която е представена на парламента, каза той. "Би трябвало средствата да стигнат, за да се удовлетворят исканията на различните групи, но това е въпрос на преценка на парламентарната бюджетна комисия", допълни Василев.

"Ако не мине актуализацията на бюджета, държавата ще бъде в една много тежка ситуация, но не защото няма средства, а защото няма да имаме право да ги похарчим, така че те да могат да стигнат до бизнеса, до системите на отбраната и на МВР, до здравеопазването. Няма да има и това увеличение на пенсиите, както и допълнителните 50 лева“, каза той.

Пред БНР председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН заяви, че актуализацията може да бъде приета до 14 септември.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024