Борисов нареди на ГЕРБ да върне район "Чужбина" за "тези, които работят за чужди икономики"

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обезсмисли половината от промените в Изборния кодекс, наложени от ГЕРБ в Комисията по правни въпроси.

Само няколко часа след маратонното среднощно заседание Борисов разпореди на парламентарната си група да върне обратно:

  • избирателния район "Чужбина", от който "ДПС са най-облагодетелствани" (по негова преценка),
  • да се откаже от вдигането на бариерата за откриване на секции извън страната от 100 на 40 подписа до ЦИК, и
  • да не закрива Обществения съвет към ЦИК.

"Ревизията" няма да засегне най-съществената промяна, прокарана през нощта - обезсмислянето на машините за гласуване чрез връщане на ръчното броене на разписките вместо използването на готовия електронен протокол.

Всички тези решения бяха наложени с мнозинство на ГЕРБ, ДПС и БСП в сряда без предварително обсъждане, като нямаха нищо общо с основната тема на промените - хартиените бюлетини.

От думите на Борисов се разбра, че абсурдното заседание е "отмъщението" на ГЕРБ за 45 Народно събрание, в което Изборният кодекс бил променян "на Рáзпети петък".

"Нищо не налага такъв драматизъм. Оставете район "Чужбина". Като го има, ще трябва да кажем от кои други райони ще вземем мандати. Нека да има дебат - кое е по-важно, дали гласът на тези в България, или на тези, които работят за чужди икономики", обяви Бойко Борисов с нескрита провокация срещу конституционно защитените избирателни права на всички български граждани.

  • На брифинга на ГЕРБ отново не присъстваха журналисти - но присъстваха председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и председателят на Правната комисия Радомир Чолаков. Двамата бяха основните двигатели на скандалните промени, заради които Борисов взе завой.
  • Нито един от тях не проговори по време на 10-минутния монолог на партийния лидер, който обяви, че след като изгледал сутрешните блокове, "изпълнителната комисия" на ГЕРБ е решила да даде "препоръки" на парламентарната група.

"Ние сме ги били по техните правила и пак ще ги бием. Вие ще им връщате избиратели, защото хората ще мислят, че имаме изгода. Не, нямаме, искаме справедливост", обяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024