На безпрецедентно заседание ГЕРБ, ДПС и БСП пренаписаха Изборния кодекс и обезличиха машинното гласуване Снимка: © Screenshot

След почти 15-часово безпрецедентно заседание парламентарната комисия по правните въпроси прие на второ четене законопроекта за изменение на Изборния кодекс. Той обаче беше буквално пренаписан за една нощ, след като ГЕРБ, ДПС и БСП успяха да прокарат куп други промени, които изобщо не бяха заложени в приетия на първо четене законопроект.

С подкрепата на т.нар. "хартиена коалиция" машинното гласуване на практика беше отменено. Те приеха текст, според който резултатите от гласуването ще се отчитат само и единствено от хартиените бюлетини и разписките от машината и няма да има електронно отчитане. Така на практика депутатите превърнаха машините в принтери, които ще пускат "бюлетини от машинно гласуване". Те ще бъдат печатани на специална хартия, секционната избирателна комисия ще ги подпечатва след гласуване и след края на изборния ден ще ги преброява ръчно.

Спорната редакция мина само няколко минути след като беше прието и връщането на хартиената бюлетина. Поправките в законопроекта бяха направени буквално на тъмно, тъй като заседанието продължи от ранния следобед в сряда до четвъртък сутринта. В началото присъстваха всички парламентарни групи, но малко преди 02:00 часа групата на "Възраждане" напусна залата.

Промените бяха взети и в разред със законодателния принцип, който не предвижда да се правят допълнителни предложения, които нямат връзка с приетия на първо четене проект.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" на два пъти поискаха заседанието на правната комисия да бъде отложено, за да могат поне да се запознаят с предложенията, направени буквално в последната минута. Искането им обаче не беше уважено.

Бяха гласувани и други промени като закриването на многомандатния район "Чужбина", както и на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Същевременно съставът на ЦИК ще се увеличи от 15 на 25 души. За откриване на секция в чужбина извън дипломатическите представителства на страната вече ще се искат 100 подписа, а не както досега - 40.

Очаква се законопроектът да бъде обсъден и гласуван от парламента още този петък, като това може да е първият приет закон на 48-ото НС.

Среднощните дебати в правната комисия родиха и ново меме. Председателят на комисията Радослав Чолаков от ГЕРБ предложи текст в Изборния кодекс, сългасно който държавата да стане “собственик на операционните системи на машините за гласуване“. Божидар Божанов от "Демократична България" се опита да обясни, че това няма как да стане, тъй като операционната система е на компанията Microsoft. На което Чолаков отвърна с: “Ама моля ви се не завоалирайте сега с технически термини”.

В крайна сметка "хартиената коалиция" на ГЕРБ, ДПС и БСП успя задружно и безпроблемно да наложи всичките си искания за промени в Избирателния кодекс. Те дори не запознаха предварително останалите партии с някои от тях. Това доведе до остри реакции от страна на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Цяла нощ депутати на Промяната и ДБ водят опълченска битка срещу атаките на хартиената коалиция ДПС, ГЕРБ и БСП, които прекрояват Изборния кодекс, така че да спечелят следващите избори с пълно мнозинство, купувайки и манипулирайки целия граждански вот", написа в профила си във Фейсбук депутатът от ПП Александър Дунчев.

Божидар Божанов от "Демократична България" каза, че това, което се е случило в правната комисия снощи, е "ненормално".

"Заседанието на Правна комисия по Изборния кодекс продължава цяла нощ и досега. Това е ненормално. И преди се е бързало, имало е заседания до полунощ, продължаващи няколко дни, но такова нещо е нямало. Чак такава фиксация върху (на практика) премахването на машините", посочва той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024