Борисов не дава Главчев и Желязков за служебни премиери и кани ПП-ДБ на предизборни преговори

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова Румен Радев да не посочва Димитър Главчев или Росен Желязков за служебни премиери, въпреки че са в късия списък с потенциални кандидати за поста.

"Те биха били свързани с ГЕРБ. Няма да е красиво, затова го моля да не го прави", каза Борисов пред журналисти в Народното събрание. "Цялата кампания ще мине, все едно ние управляваме. А ние управляваме, след като сме спечелили избори".

"Към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на ГЕРБ, за да не ни го причинява", каза той на въпрос каква ще е позицията на партията, ако Румен Радев все пак реши да предложи на председателя на НС да поеме служебното управление.

Желязков е депутат от ГЕРБ и председател на парламента от лятото на 2023 г. Димитър Главчев е бивш дългогодишен народен представител от ГЕРБ до 2021 г., а наскоро беше избран за председател на Сметната палата.

Изненадващо Борисов обяви, че не се бил виждал с Главчев от "седем, осем, десет години" - въпреки че той беше част от парламентарната група на ГЕРБ само до преди три години.

Димитър Главчев беше и председател на Контролната комисия на ГЕРБ - ключова част от устройството на партията, която следи за изпълнението на решенията на ГЕРБ, контролира бюджета и извършва ревизии на всички партийни органи.

В това качество Главчев изнасяше и реч на Националната конференция на ГЕРБ през 2022 г. в присъствието на Бойко Борисов.

Според сайта на ГЕРБ - Главчев все още заема този пост, въпреки че от юли 2023 г. е председател на държавната Сметна палата.

Чрез журналистите в Народното събрание Борисов отправи задочна оферта към ПП-ДБ да подновят преговорите с ГЕРБ в периода на предизборната кампания - когато според него "би било смешно да се противопоставяме".

"Да си решим регулаторите заедно поправките по механизма (б.р. споразумението). Нищо не се е случило фатално - няма да са един-два месеца министри", беше коментарът му.

Борисов разкри още една странна идея, която не се е осъществила - ако ГЕРБ и ПП-ДБ не се разберат за общо управление, да предложат общ служебен кабинет на Румен Радев.

Тази оферта е отправена от Борисов към Асен Василев през уикенда, но така и не е подкрепена.

"В нормален разговор заедно бихме могли да предложим на президента нещо работещо в тези два месеца. Докато се състезаваме на изборите, в държавата да няма отстъпление назад. Ако не стане правителство, не трябва държавата да се хвърли в хаос. Да не се върнем назад в сфери, в които сме работили добре в правителството. Не получих конкретен отговор", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024