Снимка: © Facebook

„Ако бях гледал записа, щях лично да поискам да подам сигнал“ – по този начин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира изнесените в парламента кадри от полицейско насилие над протестиращи под колоните на Министерски съвет от 10 юли 2020 г.

Според бившия премиер записът не бил крит, защото от НСО го предали на СДВР. Самият той го видял чак сега, разкри Борисов по време на посещение във велинградското село Кръстава, където изгоряха няколко къщи заради пожарите.

„Полицейското насилие го коментирах още тогава. Недопустимо е и не трябва да се случва. Нужни са адекватни наказания, но не само за полицаите, а и за тези, които ги нападаха. Защо само за едните? И другите майки са ги раждали. Като те замерват с павета и те палят, какво да правиш?“, твърди Борисов.

Според него тогавашният министър на вътрешните работи Младен Маринов от ГЕРБ не бил виновен, а направил „всичко правилно“. Маринов и Христо Терзийски, който го наследи на поста през лятото на 2020, бяха обявени за големите отговорници за ескалацията на напрежението.

Според Борисов, ако Маринов носи вина за полицейското насилие, то върховният главнокомандващ на армията Румен Радев, който е бил и командир на базата Граф Игнатиево и ръководител на ВВС, трябвало да бъде виновен за падналия в Черно море МиГ-29.

Вчера парламентът поднесе извинение на всички пострадали от полицейското насилие при събитията от 2020 г., на извънредно заседание, на което присъстваха трима от засегнатите младежи. Според вътрешния министър Бойко Рашков - прокуратурата е знаела за записите, но са били предприети само "повърхностни проверки" и не са били повдигнати обвинения.

Бойко Борисов използва присъствието на медиите в Кръстава, за да отправи поредна атака към служебното правителство и да обвини кабинета в „провал“ в няколко различни сектора.

„Провал във външната политика заради Афганистан. Не помогнахме на Турция за пожарите, а сега разчитаме само на нея да спира мигрантската вълна. Сега опитали тайно да замажат и нещо отношенията зад Океана, да поръчват самолети. А говорят всеки ден как нямало пари“, каза Борисов, без да се позовава на конкретни аргументи за обвиненията си.

„И казват да се актуализира бюджетът? Защо? На мен кой ми го актуализира за една година при няколко вълни на коронавируса? Кой ни даваше пари за пътищата? Ние ги изкарвахме. Тук има провал във външната политика, провал в икономиката – показаха празен язовир, който бяха източили. Провал във финансите, провал в здравеопазването – българите почнаха да мрат повече навсякъде, защото не сме ваксинирани. Колко са смъртните случаи?“, попита Борисов.

Именно по време на неговото управление обаче България отбеляза извънредно висока смъртност от Covid-19 през есента на 2020 и пролетта на 2021 г. Освен това - заради неправилно планиране на поръчките за ваксини в началото на годината, страната ни трябваше да получава „ваксини на солидарността“ и други държави от ЕС да се отказват от квотите си заради ниския процент имунизации при управлението на ГЕРБ.

Борисов видя още „провал в МВР и в селското стопанство“. „Радев казваше всеки ден - давайте повече, ние давахме, ама кой ми е актуализирал бюджета? Те не разбират и не могат. Сложи Кирил Ананиев за министър на финансите, той ще оправи сметката. Бюджетар – това е занаят. Като не разбираш, само викаш „дайте ми празен чек“, твърди Борисов.

Румен Радев обвини "корупционерите" за атаките срещу Кирил Петков и служебния кабинет

Той отговори на обвиненията на президента Радев към „корупционерите“, които са дискредитирали икономическия министър Кирил Петков с казуса за канадското му гражданство. „Първите, които вдигнаха завесата, бяха ИТН в парламента. Ние, като партия, уважаваща закона, само питаме Конституционния съд законно ли е това. Ясно е, че ако имаш друго гражданство, не можеш да си министър. Каква мафия, какви 5 лева?“.

Лидерът на ГЕРБ очаква „категорична победа“ на партията му на следващи избори. Каза, че консултациите при президента били „безсмислени“, а самият той също би подкрепил трети мандат, но само ако партиите дадат програма с конкретни приоритети и разговарят с ГЕРБ.

„Бих подкрепил трети мандат, но да сложим премиер, който да разбира за какво става въпрос. За съжаление, по-подготвен от мен няма. Дончев, Ананиев трябва да бъдат върнати“, коментира Борисов. „А на Асен Василев да му подкрепя бюджета? Той е умен мошеник, утре ще кажат Борисов подкрепи бюджета на мошеника“, каза лидерът на ГЕРБ.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада