С пълно единодушие Народното събрание прие решение, с което изисква главният прокурор Иван Гешев да обясни в доклад какво е направила прокуратурата по сигналите за полицейско насилие срещу протестиращи по време на протестите от 2020 г.

167 депутати гласуваха "за" предложението, внесено от Христо Иванов (ДБ), Виктория Василева ("Има такъв народ"), Николай Хаджигенов (ИБГНИ) и Атанас Зафиров (БСП).

Гешев има срок до 20 август да представи отчет за действията на държавното обвинение по проверките и разследванията на полицаи за злоупотреба със служебното им положение.

Христо Иванов: Единственият начин Гешев да не дойде в Народното събрание, е да подаде оставка

91 гласа "за" и нито един против/въздържал се подкрепиха и общата декларация на Народното събрание, с която се настоява за "ефективно и безпристрастно разследване и за справедливо наказание на преките извършители и ръководителите им", замесени в случаите на побоя срещу протестиращи.

По предложение на Мая Манолова беше прието допълнение към декларацията, с което Народното събрание официално поднесе извинение на всички пострадали от полицейското насилие при събитията от 2020 г.

Малко преди това Йордан Цонев от ДПС направи сходно изказване с призив всички политици да се извинят за това, че "гледахме наши деца да бъдат не бити, а поругани, и че изобщо сме допуснали в европейска България това да се случи".

"Има такъв народ" и ГЕРБ обаче се разграничиха от този текст при обсъждането му.

Радостин Василев (ИТН) обяви, че само депутати като Манолова и Цонев трябвало да се извиняват на гражданите, защото "тези политици определяха съдбата на българина през последните 25 години".

"Не извинение, а справедливост трябва. Дълготрайна политическа подкрепа ще получи този, който потърси сметка за случващото се в държавата - и за полицейското насилие, и за бедността", каза Василев.

Мнозинството от 142 депутати (вкл. два от ИТН) подкрепиха текста на Манолова, като 62 от 64 присъстващи в залата представители на партията на Слави Трифонов дадоха глас "против" или "въздържал се".

Нито един депутат от ГЕРБ не участва в гласуването на предложението парламентът да поднесе извинения на пострадалите от полицейския тормоз. Все пак ГЕРБ изпълни по-ранното си обещание и подкрепи единодушно пълния текст на декларацията на Народното събрание, в която вече беше включен и текстът на Мая Манолова.

Парламентът отхвърли искането на ДПС към декларацията за насилието над протестиращи да се добави и текст, с който се осъжда "полицейския произвол по време на предизборната кампания за 46 Народно събрание".


МВР и прокуратурата са разполагали със записа от побоя срещу протестиращи, но са извършили повърхностна проверка

Радомир Чолаков от ГЕРБ: Става дума за индивидуални действия на полицаи, не на МВР

Тошко Йорданов: Иван Гешев е вреден за държавността


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът