Снимка: © Булевард България

„Единственият начин главният прокурор Иван Гешев да не дойде за изслушване в Народното събрание, е да си подаде оставката“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов от трибуната на Народното събрание.

С пълно единодушие от 167 гласа народните представители подкрепиха предложението на Иванов, Виктория Василева ("Има такъв народ"), Николай Хаджигенов (ИБГНИ) и Атанас Зафиров (БСП), с което се иска доклад от главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание.

Срокът за внасянето му в парламента е до 20 август (петък). Документът трябва да съдържа данни за дейността на прокуратурата по случаите на полицейско насилие над протестиращи от 2020 г.

„Тук става въпрос за един тежък политически конфликт на интереси. Гешев, чиято оставка искаха хората, покрива хората, които биха и малтретираха протестиращите“, каза Христо Иванов.

Той призова депутатите да приемат искането му за изслушване на главния прокурор въпреки отказа на Гешев, даден в понеделник. Тогава обвинител №1 обяви, че изнасянето на информация по незавършени разследвания би представлявало „нарушение на принципа за разделение на властите“ и „намеса в независимостта на съдебната власт“.

„Държавата ни е загубила над 50 дела в Европейския съд по правата на човека за полицейско насилие, което се е превърнало в нещо системно. България е поставена под поредно наблюдение и това е поредният срам. Тук става дума за това как в държавата се прилага наказателната политика“, каза още съпредседателят на ДБ.

От изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков стана ясно, че и МВР, и прокуратурата са разполагали със записа на побоя от 10 юли 2020 г. зад колоните на Министерски съвет, но са провели напълно формална проверка, завършила само с леки дисциплинарни наказания. 

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви главния прокурор Иван Гешев за човек, който е "вреден не само за прокуратурата, но и за държавността".


Тошко Йорданов: Иван Гешев е вреден за държавността

Радомир Чолаков от ГЕРБ: Става дума за индивидуални действия на полицаи, не на МВР

МВР и прокуратурата са разполагали със записа от побоя срещу протестиращи, но са извършили повърхностна проверка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"