Радомир Чолаков от ГЕРБ: Става дума за индивидуални действия на полицаи, не на МВР

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи декларацията на парламента с искане за пълно разследване на данните за полицейско насилие по време на протестите от 2020 г. Това стана ясно по време на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков по повод публикуваните записи от побоя зад колоните на Министерски съвет от 10 юли миналата година.

Радомир Чолаков от ГЕРБ все пак защити МВР и каза, че става въпрос за индивидуални действия на полицаи, а не за преки разпоредби те да бият протестиращи, дошли от страна на вътрешния министър (тогава Младен Маринов).

"Стана ясно, че миналата година, по време на мирните протести, е настъпил момент, в който са станали не мирни. Това е накарало част от полицаите да превишат правомощията си и да използват сила, която ние не одобряваме. Нито един нормален човек няма как да я одобри. Стана ясно, че организацията в МВР е такава, че който и да е този министър, той не издава преки разпореждания – не са давани разпореждания за бой над протестиращи. Става дума за индивидуални действия на полицаи, които също така разбрахме, че са били санкционирани, вероятно твърде меко. Може би е трябвало да бъдат санкционирани по-тежко. За следващи случаи, не дай Боже, това ще бъде поука за нас и за МВР", каза Чолаков от парламентарната трибуна.

"Това, което се е случило, е осъдително и неприемливо. Остро осъждаме всяка форма на насилие над българските граждани. ПГ на ГЕРБ подкрепя предложената декларация и смятам, че ние като общество трябва да направим необходимото подобни актове да не се повтарят", каза зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ.

Депутатът Александър Ненков също се обърна към присъстващите в залата младежи, пострадали от боя в нощта на 10 юли, като каза следното:

"Приемете, че абсолютно по всякакъв начин осъждам това, което се е случило с вас от мое име и от името на парламентарната група. Всеки, който е превишил правата си и закона, трябва да си носи последствията. Ще подкрепим декларацията, за да се изяснят виновните лица и да понесат своята отговорност".

ГЕРБ не участва в анкетната комисия за полицейското насилие, която се оглавява от Николай Хаджигенов - депутатите от втората по численост парламентарна група бойкотираха комисията, след като мнозинството в Народното събрание отказа да допусне в нея да членува бившия вътрешен министър Младен Маринов. Именно той беше ръководител на МВР в началото на протестите, вкл. в нощта от записите на побоя зад колоните.

В края на юли, когато се обсъждаше създаването на временната комисия, Маринов омаловажи случаите на злоупотреба със сила от страна на униформените и акцентира на обратното - случаите на агресивно поведение спрямо служителите на МВР.

"Аз поне и като министър в началото на протеста, и като гражданин, който следях процеса по телевизията и по медиите, постоянно гледах излъчвания как не мирно протестиращи граждани, имаше и мирно протестиращи, но не мирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители. И в цял свят, когато не се изпълни полицейско разпореждане и явно се нападат полицейски служители, та било то и с водно оръдие или с воден пистолет, но това не бяха определено водни пистолети, а бяха запалителни вещества, беше запалена слама, бяха камъни, метални тръби, както и да е, полицейските служители имат право да използват помощни средства и физическа сила", каза той по време на дебатите.

Това накара депутатите от останалите парламентарни групи да поискат неговата номинация за член на комисията да се гласува отделно от всички други представители и в крайна сметка я отхвърлиха - това беше причината, поради която ГЕРБ реагира с решение да не участва в нейния състав.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023