Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи декларацията на парламента с искане за пълно разследване на данните за полицейско насилие по време на протестите от 2020 г. Това стана ясно по време на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков по повод публикуваните записи от побоя зад колоните на Министерски съвет от 10 юли миналата година.

Радомир Чолаков от ГЕРБ все пак защити МВР и каза, че става въпрос за индивидуални действия на полицаи, а не за преки разпоредби те да бият протестиращи, дошли от страна на вътрешния министър (тогава Младен Маринов).

"Стана ясно, че миналата година, по време на мирните протести, е настъпил момент, в който са станали не мирни. Това е накарало част от полицаите да превишат правомощията си и да използват сила, която ние не одобряваме. Нито един нормален човек няма как да я одобри. Стана ясно, че организацията в МВР е такава, че който и да е този министър, той не издава преки разпореждания – не са давани разпореждания за бой над протестиращи. Става дума за индивидуални действия на полицаи, които също така разбрахме, че са били санкционирани, вероятно твърде меко. Може би е трябвало да бъдат санкционирани по-тежко. За следващи случаи, не дай Боже, това ще бъде поука за нас и за МВР", каза Чолаков от парламентарната трибуна.

"Това, което се е случило, е осъдително и неприемливо. Остро осъждаме всяка форма на насилие над българските граждани. ПГ на ГЕРБ подкрепя предложената декларация и смятам, че ние като общество трябва да направим необходимото подобни актове да не се повтарят", каза зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ.

Депутатът Александър Ненков също се обърна към присъстващите в залата младежи, пострадали от боя в нощта на 10 юли, като каза следното:

"Приемете, че абсолютно по всякакъв начин осъждам това, което се е случило с вас от мое име и от името на парламентарната група. Всеки, който е превишил правата си и закона, трябва да си носи последствията. Ще подкрепим декларацията, за да се изяснят виновните лица и да понесат своята отговорност".

ГЕРБ не участва в анкетната комисия за полицейското насилие, която се оглавява от Николай Хаджигенов - депутатите от втората по численост парламентарна група бойкотираха комисията, след като мнозинството в Народното събрание отказа да допусне в нея да членува бившия вътрешен министър Младен Маринов. Именно той беше ръководител на МВР в началото на протестите, вкл. в нощта от записите на побоя зад колоните.

В края на юли, когато се обсъждаше създаването на временната комисия, Маринов омаловажи случаите на злоупотреба със сила от страна на униформените и акцентира на обратното - случаите на агресивно поведение спрямо служителите на МВР.

"Аз поне и като министър в началото на протеста, и като гражданин, който следях процеса по телевизията и по медиите, постоянно гледах излъчвания как не мирно протестиращи граждани, имаше и мирно протестиращи, но не мирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители. И в цял свят, когато не се изпълни полицейско разпореждане и явно се нападат полицейски служители, та било то и с водно оръдие или с воден пистолет, но това не бяха определено водни пистолети, а бяха запалителни вещества, беше запалена слама, бяха камъни, метални тръби, както и да е, полицейските служители имат право да използват помощни средства и физическа сила", каза той по време на дебатите.

Това накара депутатите от останалите парламентарни групи да поискат неговата номинация за член на комисията да се гласува отделно от всички други представители и в крайна сметка я отхвърлиха - това беше причината, поради която ГЕРБ реагира с решение да не участва в нейния състав.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас