Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е разполагала със запис от побоя над протестиращи зад колоните на Министерски съвет, но не е повдигнала обвинение на нито един от полицейските служители, замесени в инцидента.

Това стана ясно от изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков в Народното събрание по повод данните за полицейско насилие по време на антиправителствените протести през 2020 г.

Рашков обяви, че прокурорката, която е прекратила предварителната проверка по случая, в момента е част от българския състав на Европейската прокуратура.

"Този запис е съхраняван в НСО и на 17 юли - т.е. една седмица след инцидента - записът е изискан от СДВР и е получен от НСО в СДВР. Всичко е било известно още тогава. Който е бил министър на вътрешните работи в този период, да каже крит ли е бил записът или не", каза той.

По случая са направени общо три вътрешни проверки в министерството, като единствените наказания са дисциплинарни и са срещу 4 от биещите полицаи - лишаване от право за повишение за срок от 1 или 2 години или порицание.

"Единият от тях очевидно се ползва с доверието на нашия главен прокурор и в началото на 2021 г. е преминал на работа в Бюрото по защита. Вероятно главният прокурор е видял как се справя този човек с побоищата на площада в София и е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита", каза Бойко Рашков в парламента.

По думите му - най-тежко наказаният полицай (2 г. без право на повишение) е обжалвал санкцията си пред ВКС, но съдът не е уважил жалбата му.

"Той е със съзнанието, че може да пребива човек на улицата, облечен с униформа, и никой да не го накаже. Откъде се придобива това самочувствие? Във всеки случай не е от нас. Кой е давал карт бланш това да се прави?", коментира Рашков.

Вътрешният министър съобщи още, че служителката на МВР, която се вижда как рита паднал на земята човек, е обявила, че не се разпознава на записа по време на проверката по случая.

По повод полицая, който е снимал с личния си телефон момичето с разкъсаните дрехи, арестувано на протеста на 10 юли, Рашков каза:

"Това е позор за СДВР, защото говори за някаква извратеност. Тези снимки вероятно си ги слага в личния архив. Там, където е необходимо да се изготвят записи, това се прави по закон. Има много строг регламент. Тези снимки, които си прави полицаят, вероятно смятайки тази млада жена за негова собственост,.. няма правна рамка, в която да се вмести това действие. Дисциплинарната комисия обаче не е обърнала никакво внимание".

Той посочи, че до този момент в МВР няма официално известие някой от замесените полицаи да е привлечен към наказателна отговорност, като посочи, че ако прокуратурата повдигне обвинение към служител от полицията, тя трябва да уведоми за това министъра на вътрешните работи.

Изводът на МВР е, че поверките по случая са повърхностни, не са отчетени всички събрани документи, не са установени всички участвали в побоя служители - полицаите не са четирима, а са три пъти повече. Оттогава досега тези полицаи не са установени. Възникват съмнения относно обективността при определяне на вида и тежестта на наказанията, каза още Рашков.

Трима от протестиращите, бити от полицейски служители по време на протеста от 10 юли 2020 г., бяха поканени от председателя на Народното събрание Ива Митева в пленарната зала по време на извънредното заседание на парламента.

Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова са сред пострадалите от побоя и унизителното поведение от страна на униформени служители на МВР, чиито действия се видяха във видеозаписа, показан публично в комисията на Николай Хаджигенов.

Представянето на тримата гости в пленарната зала беше посрещнато с аплодисменти от депутатите от ИТН, "Изправи се БГ" и Демократична България.

"Надявам се дебатът да е задълбочен, изслушването да мине така, както трябва да мине едно изслушване в една парламентарна република и тези млади хора да могат да ни гледат в очите", каза Митева.

На заседанието ще бъде изслушан вътрешният министър Бойко Рашков. Очаква се да се гласува и предложение за изискване на доклад от главния прокурор Иван Гешев по повод разследването на полицейското насилие от протестите.


ГЕРБ смени курса по темата за полицейското насилие срещу протестиращи и го обяви за "осъдително и неприемливо"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.