Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е разполагала със запис от побоя над протестиращи зад колоните на Министерски съвет, но не е повдигнала обвинение на нито един от полицейските служители, замесени в инцидента. 

Това стана ясно от изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков в Народното събрание по повод данните за полицейско насилие по време на антиправителствените протести през 2020 г. 

Рашков обяви, че прокурорката, която е прекратила предварителната проверка по случая, в момента е част от българския състав на Европейската прокуратура

"Този запис е съхраняван в НСО и на 17 юли - т.е. една седмица след инцидента - записът е изискан от СДВР и е получен от НСО в СДВР. Всичко е било известно още тогава. Който е бил министър на вътрешните работи в този период, да каже крит ли е бил записът или не", каза той. 

По случая са направени общо три вътрешни проверки в министерството, като единствените наказания са дисциплинарни и са срещу 4 от биещите полицаи - лишаване от право за повишение за срок от 1 или 2 години или порицание. 

"Единият от тях очевидно се ползва с доверието на нашия главен прокурор и в началото на 2021 г. е преминал на работа в Бюрото по защита. Вероятно главният прокурор е видял как се справя този човек с побоищата на площада в София и е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита", каза Бойко Рашков в парламента. 

По думите му - най-тежко наказаният полицай (2 г. без право на повишение) е обжалвал санкцията си пред ВКС, но съдът не е уважил жалбата му. 

"Той е със съзнанието, че може да пребива човек на улицата, облечен с униформа, и никой да не го накаже. Откъде се придобива това самочувствие? Във всеки случай не е от нас. Кой е давал карт бланш това да се прави?", коментира Рашков. 

Вътрешният министър съобщи още, че служителката на МВР, която се вижда как рита паднал на земята човек, е обявила, че не се разпознава на записа по време на проверката по случая. 

По повод полицая, който е снимал с личния си телефон момичето с разкъсаните дрехи, арестувано на протеста на 10 юли, Рашков каза: 

"Това е позор за СДВР, защото говори за някаква извратеност. Тези снимки вероятно си ги слага в личния архив. Там, където е необходимо да се изготвят записи, това се прави по закон. Има много строг регламент. Тези снимки, които си прави полицаят, вероятно смятайки тази млада жена за негова собственост,.. няма правна рамка, в която да се вмести това действие. Дисциплинарната комисия обаче не е обърнала никакво внимание". 

Той посочи, че до този момент в МВР няма официално известие някой от замесените полицаи да е привлечен към наказателна отговорност, като посочи, че ако прокуратурата повдигне обвинение към служител от полицията, тя трябва да уведоми за това министъра на вътрешните работи. 

Изводът на МВР е, че поверките по случая са повърхностни, не са отчетени всички събрани документи, не са установени всички участвали в побоя служители - полицаите не са четирима, а са три пъти повече. Оттогава досега тези полицаи не са установени. Възникват съмнения относно обективността при определяне на вида и тежестта на наказанията, каза още Рашков. 

Трима от протестиращите, бити от полицейски служители по време на протеста от 10 юли 2020 г., бяха поканени от председателя на Народното събрание Ива Митева в пленарната зала по време на извънредното заседание на парламента. 

Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова са сред пострадалите от побоя и унизителното поведение от страна на униформени служители на МВР, чиито действия се видяха във видеозаписа, показан публично в комисията на Николай Хаджигенов. 

Представянето на тримата гости в пленарната зала беше посрещнато с аплодисменти от депутатите от ИТН, "Изправи се БГ" и Демократична България. 

"Надявам се дебатът да е задълбочен, изслушването да мине така, както трябва да мине едно изслушване в една парламентарна република и тези млади хора да могат да ни гледат в очите", каза Митева. 

На заседанието ще бъде изслушан вътрешният министър Бойко Рашков. Очаква се да се гласува и предложение за изискване на доклад от главния прокурор Иван Гешев по повод разследването на полицейското насилие от протестите. 


ГЕРБ смени курса по темата за полицейското насилие срещу протестиращи и го обяви за "осъдително и неприемливо"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония