Радомир Чолаков от ГЕРБ: Става дума за индивидуални действия на полицаи, не на МВР

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи декларацията на парламента с искане за пълно разследване на данните за полицейско насилие по време на протестите от 2020 г. Това стана ясно по време на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков по повод публикуваните записи от побоя зад колоните на Министерски съвет от 10 юли миналата година.

Радомир Чолаков от ГЕРБ все пак защити МВР и каза, че става въпрос за индивидуални действия на полицаи, а не за преки разпоредби те да бият протестиращи, дошли от страна на вътрешния министър (тогава Младен Маринов).

"Стана ясно, че миналата година, по време на мирните протести, е настъпил момент, в който са станали не мирни. Това е накарало част от полицаите да превишат правомощията си и да използват сила, която ние не одобряваме. Нито един нормален човек няма как да я одобри. Стана ясно, че организацията в МВР е такава, че който и да е този министър, той не издава преки разпореждания – не са давани разпореждания за бой над протестиращи. Става дума за индивидуални действия на полицаи, които също така разбрахме, че са били санкционирани, вероятно твърде меко. Може би е трябвало да бъдат санкционирани по-тежко. За следващи случаи, не дай Боже, това ще бъде поука за нас и за МВР", каза Чолаков от парламентарната трибуна.

"Това, което се е случило, е осъдително и неприемливо. Остро осъждаме всяка форма на насилие над българските граждани. ПГ на ГЕРБ подкрепя предложената декларация и смятам, че ние като общество трябва да направим необходимото подобни актове да не се повтарят", каза зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ.

Депутатът Александър Ненков също се обърна към присъстващите в залата младежи, пострадали от боя в нощта на 10 юли, като каза следното:

"Приемете, че абсолютно по всякакъв начин осъждам това, което се е случило с вас от мое име и от името на парламентарната група. Всеки, който е превишил правата си и закона, трябва да си носи последствията. Ще подкрепим декларацията, за да се изяснят виновните лица и да понесат своята отговорност".

ГЕРБ не участва в анкетната комисия за полицейското насилие, която се оглавява от Николай Хаджигенов - депутатите от втората по численост парламентарна група бойкотираха комисията, след като мнозинството в Народното събрание отказа да допусне в нея да членува бившия вътрешен министър Младен Маринов. Именно той беше ръководител на МВР в началото на протестите, вкл. в нощта от записите на побоя зад колоните.

В края на юли, когато се обсъждаше създаването на временната комисия, Маринов омаловажи случаите на злоупотреба със сила от страна на униформените и акцентира на обратното - случаите на агресивно поведение спрямо служителите на МВР.

"Аз поне и като министър в началото на протеста, и като гражданин, който следях процеса по телевизията и по медиите, постоянно гледах излъчвания как не мирно протестиращи граждани, имаше и мирно протестиращи, но не мирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители. И в цял свят, когато не се изпълни полицейско разпореждане и явно се нападат полицейски служители, та било то и с водно оръдие или с воден пистолет, но това не бяха определено водни пистолети, а бяха запалителни вещества, беше запалена слама, бяха камъни, метални тръби, както и да е, полицейските служители имат право да използват помощни средства и физическа сила", каза той по време на дебатите.

Това накара депутатите от останалите парламентарни групи да поискат неговата номинация за член на комисията да се гласува отделно от всички други представители и в крайна сметка я отхвърлиха - това беше причината, поради която ГЕРБ реагира с решение да не участва в нейния състав.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024