Снимка: © Булевард България

Председателят на Народното събрание Ива Митева иска изслушване на главния прокурор Иван Гешев на извънредното заседание във вторник, но той отказва да се яви в парламента. Обвинител номер едно определя този иск като „накърняване на независимостта на съдебната власт“.

Спешното заседание беше свикано на 17 август от 10 ч. заради изнесените в парламента неизлъчвани до момента кадри на полицейско насилие над протестиращи под колоните на Министерски съвет през 2020 г.

В дневния ред е вписано изслушване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, но от „Демократична България“ обявиха, че в понеделник ще внесат искане за покана към главния прокурор, който „заедно с Борисов е поръчителят и укривателят на това престъпление“ (по Христо Иванов).

„Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт”, каза Гешев пред БТА.

„Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната”, смята още Гешев, с което се разбра, че няма намерение да информира Народното събрание за работата на ПРБ по този казус.

Според Гешев - съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела.

През октомври 2020 обаче главният прокурор представи в пленарната зала информация по течащи разследвания, след разрешение от наблюдаващите прокурори. Тогава изслушването бе поискано от БСП, а Гешев каза, че няма задължение да се отчита по тези дела, но го прави „от уважение към парламента“, защото прокуратурата била „прозрачна“.

Част от темите бяха „Барселонагейт“, записите и снимките от спалнята на Бойко Борисов, апартамента на Владислав Горанов. За първите две обаче той не изнесе големи подробности.

Сега Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по казуса с полицейското насилие „следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз, и в частност върховенство на правото“.

„Според Конституцията, нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна”, заяви още Иван Гешев.

В петък бруталните кадри на полицейско насилие над протестиращи бяха показани от комисията на Николай Хаджигенов. Те са от камера на НСО, а прокуратурата не е предприела действия, въпреки че е знаела за тях още преди година.

Чак в понеделник ПРБ публикува прессъобщение, в което съобщава, че четирима служители на МВР са привлечени към наказателна отговорност във връзка с полицейското насилие под колоните на Министерски съвет по време на демонстрациите през 2020 г.

"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късно

Само БНТ не излъчи кадрите с насилие над протестиращи - поради "етични съображения"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени