Снимка: © Булевард България

Председателят на Народното събрание Ива Митева иска изслушване на главния прокурор Иван Гешев на извънредното заседание във вторник, но той отказва да се яви в парламента. Обвинител номер едно определя този иск като „накърняване на независимостта на съдебната власт“.

Спешното заседание беше свикано на 17 август от 10 ч. заради изнесените в парламента неизлъчвани до момента кадри на полицейско насилие над протестиращи под колоните на Министерски съвет през 2020 г.

В дневния ред е вписано изслушване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, но от „Демократична България“ обявиха, че в понеделник ще внесат искане за покана към главния прокурор, който „заедно с Борисов е поръчителят и укривателят на това престъпление“ (по Христо Иванов).

„Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт”, каза Гешев пред БТА.

„Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната”, смята още Гешев, с което се разбра, че няма намерение да информира Народното събрание за работата на ПРБ по този казус.

Според Гешев - съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела.

През октомври 2020 обаче главният прокурор представи в пленарната зала информация по течащи разследвания, след разрешение от наблюдаващите прокурори. Тогава изслушването бе поискано от БСП, а Гешев каза, че няма задължение да се отчита по тези дела, но го прави „от уважение към парламента“, защото прокуратурата била „прозрачна“.

Част от темите бяха „Барселонагейт“, записите и снимките от спалнята на Бойко Борисов, апартамента на Владислав Горанов. За първите две обаче той не изнесе големи подробности.

Сега Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по казуса с полицейското насилие „следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз, и в частност върховенство на правото“.

„Според Конституцията, нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна”, заяви още Иван Гешев.

В петък бруталните кадри на полицейско насилие над протестиращи бяха показани от комисията на Николай Хаджигенов. Те са от камера на НСО, а прокуратурата не е предприела действия, въпреки че е знаела за тях още преди година.

Чак в понеделник ПРБ публикува прессъобщение, в което съобщава, че четирима служители на МВР са привлечени към наказателна отговорност във връзка с полицейското насилие под колоните на Министерски съвет по време на демонстрациите през 2020 г.

"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късно

Само БНТ не излъчи кадрите с насилие над протестиращи - поради "етични съображения"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър