Гешев отказва да говори за полицейското насилие на извънредното заседание на парламента Снимка: © Булевард България

Председателят на Народното събрание Ива Митева иска изслушване на главния прокурор Иван Гешев на извънредното заседание във вторник, но той отказва да се яви в парламента. Обвинител номер едно определя този иск като „накърняване на независимостта на съдебната власт“.

Спешното заседание беше свикано на 17 август от 10 ч. заради изнесените в парламента неизлъчвани до момента кадри на полицейско насилие над протестиращи под колоните на Министерски съвет през 2020 г.

В дневния ред е вписано изслушване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, но от „Демократична България“ обявиха, че в понеделник ще внесат искане за покана към главния прокурор, който „заедно с Борисов е поръчителят и укривателят на това престъпление“ (по Христо Иванов).

„Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт”, каза Гешев пред БТА.

„Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната”, смята още Гешев, с което се разбра, че няма намерение да информира Народното събрание за работата на ПРБ по този казус.

Според Гешев - съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела.

През октомври 2020 обаче главният прокурор представи в пленарната зала информация по течащи разследвания, след разрешение от наблюдаващите прокурори. Тогава изслушването бе поискано от БСП, а Гешев каза, че няма задължение да се отчита по тези дела, но го прави „от уважение към парламента“, защото прокуратурата била „прозрачна“.

Част от темите бяха „Барселонагейт“, записите и снимките от спалнята на Бойко Борисов, апартамента на Владислав Горанов. За първите две обаче той не изнесе големи подробности.

Сега Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по казуса с полицейското насилие „следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз, и в частност върховенство на правото“.

„Според Конституцията, нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна”, заяви още Иван Гешев.

В петък бруталните кадри на полицейско насилие над протестиращи бяха показани от комисията на Николай Хаджигенов. Те са от камера на НСО, а прокуратурата не е предприела действия, въпреки че е знаела за тях още преди година.

Чак в понеделник ПРБ публикува прессъобщение, в което съобщава, че четирима служители на МВР са привлечени към наказателна отговорност във връзка с полицейското насилие под колоните на Министерски съвет по време на демонстрациите през 2020 г.

"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късно

Само БНТ не излъчи кадрите с насилие над протестиращи - поради "етични съображения"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

СЕМ избра свои временни председатели на ротация. Соня Момчилова си тръгва (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024