Гешев отказва да говори за полицейското насилие на извънредното заседание на парламента Снимка: © Булевард България

Председателят на Народното събрание Ива Митева иска изслушване на главния прокурор Иван Гешев на извънредното заседание във вторник, но той отказва да се яви в парламента. Обвинител номер едно определя този иск като „накърняване на независимостта на съдебната власт“.

Спешното заседание беше свикано на 17 август от 10 ч. заради изнесените в парламента неизлъчвани до момента кадри на полицейско насилие над протестиращи под колоните на Министерски съвет през 2020 г.

В дневния ред е вписано изслушване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, но от „Демократична България“ обявиха, че в понеделник ще внесат искане за покана към главния прокурор, който „заедно с Борисов е поръчителят и укривателят на това престъпление“ (по Христо Иванов).

„Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт”, каза Гешев пред БТА.

„Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната”, смята още Гешев, с което се разбра, че няма намерение да информира Народното събрание за работата на ПРБ по този казус.

Според Гешев - съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела.

През октомври 2020 обаче главният прокурор представи в пленарната зала информация по течащи разследвания, след разрешение от наблюдаващите прокурори. Тогава изслушването бе поискано от БСП, а Гешев каза, че няма задължение да се отчита по тези дела, но го прави „от уважение към парламента“, защото прокуратурата била „прозрачна“.

Част от темите бяха „Барселонагейт“, записите и снимките от спалнята на Бойко Борисов, апартамента на Владислав Горанов. За първите две обаче той не изнесе големи подробности.

Сега Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по казуса с полицейското насилие „следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз, и в частност върховенство на правото“.

„Според Конституцията, нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна”, заяви още Иван Гешев.

В петък бруталните кадри на полицейско насилие над протестиращи бяха показани от комисията на Николай Хаджигенов. Те са от камера на НСО, а прокуратурата не е предприела действия, въпреки че е знаела за тях още преди година.

Чак в понеделник ПРБ публикува прессъобщение, в което съобщава, че четирима служители на МВР са привлечени към наказателна отговорност във връзка с полицейското насилие под колоните на Министерски съвет по време на демонстрациите през 2020 г.

"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късно

Само БНТ не излъчи кадрите с насилие над протестиращи - поради "етични съображения"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024