ДБ иска изслушване на Гешев на извънредното заседание и оставки на Маринов и Терзийски като депутати Снимка: © Булевард България

"Демократична България" ще внесе в понеделник – 16 август – искане главният прокурор Иван Гешев да бъде изслушан на извънредното заседание на парламента. То ще се проведе във вторник заради изясняване на фактите и обстоятелствата около новите показани кадри на полицейско насилие над протестиращи.

В дневния ред засега е записано само изслушване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, но съпредседателят на ДБ Христо Иванов смята, че „Иван Гешев и Бойко Борисов са поръчителите и укривателите“.

"Борисов и Гешев са били част от укривателството на това престъпление, защото това, което видяхме на записа, е престъпление. Бойко Борисов се скри от парламента и не стана депутат, за да не понася отговорност. Ние утре ще внесем искане да бъде изслушан в Народното събрание и Иван Гешев", заяви Иванов в интервю по БНР.

Той определи действията на служителите на реда срещу протестиращите от 2020 като „потъпкване на достойнството на българската полиция, която е един от символите на републиката“.

"Това престъпление включва политическите поръчители. Сега и Младен Маринов, и Христо Терзийски са депутати, осигурен им е депутатски имунитет, за да не бъде възможно да им се търси отговорност. Истинските поръчители и укриватели на това тежко престъпление са Борисов и Гешев", каза Христо Иванов.

Вчера „Демократична България“ настоя за разследване срещу двамата бивши вътрешни министри от ГЕРБ – Терзийски и Маринов, определени като отговорници за ескалиралото напрежение.

В неделя те излязоха с позиции по темата и казаха, че не са прикривали данни за извършени престъпления от служители на реда по време на демонстрациите и "не одобряват насилието над полицаи".

Евродепутатът Елена Йончева, заедно с нейни колеги, част от мониторинговата група за демокрация, също ще разследват полицейското насилие в София. Това ще стане по време на мисията им у нас в края на септември.

Йончева съобщи, че са предвидени срещи с прокуратурата и МВР, по време на които ще се изиска информация за „неприемливото поведение на служителите на реда пред юли 2020 г.“.


Само БНТ не излъчи кадрите с насилие над протестиращи - поради "етични съображения"

"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късноАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024