„От етични съображения кадрите с проява на насилие няма да бъдат излъчени“. Това е анонсът на водещите на централната мисия новини на Българската национална телевизия от 13 август, петък.

В същия ден комисията на Николай Хаджигенов в Народното събрание показа неизлъчвани до тогава записи на полицейско насилие над протестиращи. БНТ остана единствената телевизия, която не представи бруталните кадри, заснети от камера на НСО под колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 г.

bTV предупреди, че кадрите не са „подходящи за деца и хора със слаби нерви“, а водещите на централната емисия на Нова ТВ обявиха: „Нека ви предупредим, кадрите съдържат насилие“. И двете телевизии излъчиха записите, на които се вижда как 7 младежи са влачени под колонадата на Министерски съвет и са бити с юмруци, ритници и палки от служители на реда.

"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късно

БНТ предпочете да не пуска пълните кадри, които доведоха до нови обвинения срещу бившите вътрешни министри от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски, посочени като отговорници за ескалиралото напрежение по време на демонстрациите срещу тогавашните управляващи.

Националната телевизия показа само тази част от записите, на които се вижда как младежите са легнали на земята с белезници зад гърбовете си и как по-късно служителите на реда ги прибират в полицейския бус. В репортажа на БНТ липсваха бруталните сцени, а вместо това бяха добавени архиви от протестите през 2020 г.

Телевизията описа случилото се под колоните и пусна откъс от изказване на Николай Хаджигенов: "Униформен с каска стъпва върху главата на един от задържаните буквално с крак. Видяхте ли някой да се съпротивлява? Ако тези хора бяха военнопленници, не биха се държали така с тях".

Отразяването на темата доведе до критики към БНТ в социалните мрежи: „По етични съображения да ни бяхте спестили и Бойко Борисов, и ГЕРБ последните 12 години, а?“.

Ръководството на Българската национална телевизия беше обвинявано още преди три месеца, че е прекъснало студийната си програма на 22 май 2021 г., за да излъчи брифинг на ГЕРБ - при положение че медиите не знаеха каква ще е темата на пресконференцията, нито кои ще бъдат участниците. bTV и Нова ТВ също се прехвърлиха на живо в централата на партията, но излъчването на брифинга във връзка с подслушването на политици продължи най-дълго по БНТ.

В резултат на тези действия на телевизията, служебният министър на културата Велислав Минеков поиска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. През юни УС на БНТ се защити и атакува служебното правителство с писмо до Европейската комисия и Европейския парламент.

Междувременно председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на 46-ото Народно събрание във вторник (17 август) от 10 ч. Причината са кадрите с полицейското насилие. В пленарната зала ще бъде изслушан служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който е съдействал за откриване на материалите, крити от НСО в продължение на година. 

Прокуратурата е започнала проверка чак сега, въпреки че е знаела за записите още преди година.

Бившите вътрешни министри от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски излязоха с позиции по темата и казаха, че не са прикривали данни за извършени престъпления от служители на реда по време на протестите от 2020 и "не одобряват насилието над полицаи".

ДБ иска разследване срещу Младен Маринов и Христо Терзийски заради боя над протестиращиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта

Секс, лъжи и тайни плащания: Bild смени главния редактор след дългогодишен скандал

Axel Springer първо защити Юлиан Райхелт, после го освободи

Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Започна акцията по разтоварване на заседналия кораб

Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже

Бестселърите са писани не от жена, а от трио ТВ-сценаристи

Болницата в Монтана е в критично състояние след рекорден брой болни от Covid-19

Пациенти са принудени да чакат за освобождаване на легло

Днес отбелязваме Деня на българския лекар

Доц. Ангел Кунчев спечели отличието "Лекар на годината"

Обсъжда се тестът за антитела да влезе в "зеления сертификат" за учителите

Учителите без сертификат могат да преподават онлайн, държавата трябва да осигури антигенни тестове