Само БНТ не излъчи кадрите с насилие над протестиращи - поради "етични съображения"

„От етични съображения кадрите с проява на насилие няма да бъдат излъчени“. Това е анонсът на водещите на централната мисия новини на Българската национална телевизия от 13 август, петък.

В същия ден комисията на Николай Хаджигенов в Народното събрание показа неизлъчвани до тогава записи на полицейско насилие над протестиращи. БНТ остана единствената телевизия, която не представи бруталните кадри, заснети от камера на НСО под колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 г.

bTV предупреди, че кадрите не са „подходящи за деца и хора със слаби нерви“, а водещите на централната емисия на Нова ТВ обявиха: „Нека ви предупредим, кадрите съдържат насилие“. И двете телевизии излъчиха записите, на които се вижда как 7 младежи са влачени под колонадата на Министерски съвет и са бити с юмруци, ритници и палки от служители на реда.

"Този побой е срам за държава от ЕС": Евгени Марчев си припомни полицейското насилие година по-късно

БНТ предпочете да не пуска пълните кадри, които доведоха до нови обвинения срещу бившите вътрешни министри от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски, посочени като отговорници за ескалиралото напрежение по време на демонстрациите срещу тогавашните управляващи.

Националната телевизия показа само тази част от записите, на които се вижда как младежите са легнали на земята с белезници зад гърбовете си и как по-късно служителите на реда ги прибират в полицейския бус. В репортажа на БНТ липсваха бруталните сцени, а вместо това бяха добавени архиви от протестите през 2020 г.

Телевизията описа случилото се под колоните и пусна откъс от изказване на Николай Хаджигенов: "Униформен с каска стъпва върху главата на един от задържаните буквално с крак. Видяхте ли някой да се съпротивлява? Ако тези хора бяха военнопленници, не биха се държали така с тях".

Отразяването на темата доведе до критики към БНТ в социалните мрежи: „По етични съображения да ни бяхте спестили и Бойко Борисов, и ГЕРБ последните 12 години, а?“.

Ръководството на Българската национална телевизия беше обвинявано още преди три месеца, че е прекъснало студийната си програма на 22 май 2021 г., за да излъчи брифинг на ГЕРБ - при положение че медиите не знаеха каква ще е темата на пресконференцията, нито кои ще бъдат участниците. bTV и Нова ТВ също се прехвърлиха на живо в централата на партията, но излъчването на брифинга във връзка с подслушването на политици продължи най-дълго по БНТ.

В резултат на тези действия на телевизията, служебният министър на културата Велислав Минеков поиска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. През юни УС на БНТ се защити и атакува служебното правителство с писмо до Европейската комисия и Европейския парламент.

Междувременно председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на 46-ото Народно събрание във вторник (17 август) от 10 ч. Причината са кадрите с полицейското насилие. В пленарната зала ще бъде изслушан служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който е съдействал за откриване на материалите, крити от НСО в продължение на година.

Прокуратурата е започнала проверка чак сега, въпреки че е знаела за записите още преди година.

Бившите вътрешни министри от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски излязоха с позиции по темата и казаха, че не са прикривали данни за извършени престъпления от служители на реда по време на протестите от 2020 и "не одобряват насилието над полицаи".

ДБ иска разследване срещу Младен Маринов и Христо Терзийски заради боя над протестиращиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024