Борисов пак атакува предизборно правителството, в което ГЕРБ участва Снимка: © Screenshot

Нова критика и атака срещу правителството, в което партията му участва - на това заложи отново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято предизборна обиколка из страната преди местния вот продължава. И този път "мишена" на бившия премиер са партньорите му и лидери на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев. А конкретният повод е съобщение от Василев, който в качеството си на министър на финансите обяви ден по-рано, че до края на годината предстои да бъде изтеглен нов държавен дълг. Новината за дълга съобщи държавната БТА.

Борисов е недоволен, че той самият "не знае" за плановете на финансовото министерство, стана ясно от думите му в Търговище. "Като некоалиция не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми, поне аз", каза лидерът на ГЕРБ пред фейсбук аудиторията си - традиционния му едностранен комуникационен канал.

В Закона за бюджета за 2023 г., който беще приет в средата на годината, се допуска държавата да поеме до 7,5 млрд. лв. нов дълг. В събота Асен Василев ката, че в оставите месеци "ще си изпълним това, което е по бюджет заложено по отношение на емисиите на дълг". По думите на финансовия министър на фона на тенденцията да се запазват или увеличават основните лихвени проценти в ЕС и САЩ и на все още високата инфлация, е "по-добре е България да емитира (дълг) по-рано, отколкото по-късно"

Бойко Борисов реагира на това, като първо нарече Кирил Петков "моя съюзник", а после попита защо от ПП не се посочват виновните за по-ниските приходи в бюджета, след като ГЕРБ не са в управлението от 3 години.

Всъщност третият кабинет на ГЕРБ, начело с Борисов, не е на власт от 12 май 2021 г. а за периода след това до избора на кабинета "Денков - Габриел" ПП са били в управлението около 6 месеца с правителството на Кирил Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024