Борисов подкрепи решението на ЦИК, въпреки че му е най-приятно "да побеждаваме с машини" Снимка: © Screenshot

Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за тези избори беше правилно, за да може хората спокойно да отидат и да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред репортери по повод отмяната на машинното гласуване за местния вот.

"Аз мисля, че това, което става в последните дни, хич не е добре. На нас ни беше най-приятно да побеждаваме с машини. Но се случиха укорими неща и бих визуализирал, за да ме разберете. Имате парола на телефона си, имате и на компютъра си. Как бихте се почувствали, ако заварите някой да ви снима паролите на телефона?", каза той.

Думите на Борисов са по повод скандала, който избухна в петък, след като в парламента се проведе извънреден Председателски съвет заради доклад на ДАНС. За него към момента все още не се знае нищо, но според разказа на депутата от "Има такъв народ" Тошко Йорданов имало данни за това, че зам.-министър на електронното управление е "компрометирал" машинното гласуване, като е снимал и "свалил кодовете" на машините.

Обвиненията обаче не са в пряко съответствие с Изборния кодекс, където е посочено, че гласовете (включително тези от машина) се броят по хартиените разпечатки, които всеки гражданин вижда преди да пусне в урната.

Борисов обаче иронично коментира този въпрос, като отрече машините да изпълняват дейността на принтери.

"В нашата централа имаме принтери. Исках да видя имат ли кодове и се оказа че нямат. Е, като са само принтери, защо са им кодове? Защо ходят посред нощ да дават пресконференции, че чак тогава са сертифицирани такива принтери. Отиваш в магазина, купуваш принтери и ги слагаш, нали така? Много са им леки тезите и аз съжалявам че не можаха да се справят с провеждането на изборите, така както законът казва", заяви той.

Борисов обаче призна, че не е чел доклада на ДАНС и не е присъствал в залата в парламента, когато части от него бяха цитирани от председателя на парламента Росен Желязков.

Лидерът на ГЕРБ допусна, че дебатът за машините може да се насочи към Народното събрание след изборите и депутатите "в спокойна обстановка" да изследват всички варианти за гласуване, за да "продължим да осъвършенстваме гласуването главно заради невалидните протоколи".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024