Борисов постави нов срок и условие за преговори с ПП-ДБ

Независимо от всички клетви на ГЕРБ за прекратяване на преговорите с ПП-ДБ и взаимните удари в последните дни - Бойко Борисов даде да се разбере, че ще ги продължи поне до края на седмицата.

Спорният проектосъстав на правителство, който ГЕРБ обяви, без да получи съгласието на 11 от посочените в него имена, няма да бъде вкарван в дневния ред на парламента.

"Разбира се, че има път (към ново правителство), но той минава през това дали Мария Габриел ще приеме извинението. А аз ще имам тежък разговор с тази група (на ГЕРБ), за да видя те дали ще приемат. Ако пусна Делян Добрев сега да говори, такива неща ще изговори, че не може да седне на масата на преговори. Защо не продължиха и не питаха какво сме направили, а тръгнаха по чужбина да обясняват, че не знаели за министрите?", учуди се той часове след като Мария Габриел внесе папка с имена на хора, които дори не са били попитани дали са съгласни да участват в бъдещ кабинет, несъгласуван от партиите в управлението.

Обяснението на Борисов за този абсурден ход беше, че според първоначалното споразумение на ГЕРБ и ПП-ДБ въпросните министри били поели ангажимент да останат 18 месеца, а не 9.

Не стана ясно обаче защо тогава ГЕРБ поиска смяна на 6 ключови министерства, ако стои зад позицията си, че този състав на кабинета има мандат за година и половина.

Това, което се разбра доста добре, е, че ГЕРБ си "отмъщава" на ПП-ДБ за това, че премиерът Николай Денков реши едностранно да подаде оставката на правителството на 6 март - точно в деня, в който той беше поел ангаижмент да го направи по силата на споразумението.

Борисов, който досега не участваше нито веднъж в преговорите с ПП-ДБ, се оправда с това, че не искал да се среща с 5-6 лидери, които да го "награкат".

"Не искам такава среща, защото те се държат невъзпитано. Ако вие сте на среща, на която Кирил Петков чупи шишета и стъкла на масата, ще искате ли пак лидерска среща?", каза той, без да отговори на журналистическите въпроси дали подобно нещо се е случвало наистина.

Преговорният му екип с Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян бил "най-добрият, който може да доведе до успешен край" преговорите на ГЕРБ и ПП.

"Искаме да има правителство. Въпросът е сега как и двете страни могат да вземат такъв завой след казаното досега", каза още той.

Борисов призна, че е имало неразбирателство между него и ПП-ДБ за реформата в службите - и по-специално с настояването за смяна на ръководителите им, които бяха назначени още по време на служебните кабинети на Румен Радев.

Изненадващо, председателят на ГЕРБ обяви, че разполага с информация, че тези хори били много добре "интегрирани" с партньорските служби и затова не иска да се поставят конкретни срокове в споразумението. Дори да се заложат такива - той посочи, че може да бъдат нарушени, ако той не даде изрично съгласие.

Борисов призна и че не е имало съгласие на ПП-ДБ за отстраняване на Тодор Тагарев до последния момент.

"Те се съгласиха в Министерството на енергетиката да е Жечо Станков, а Румен Радев (досегашният министър) да е шеф на БЕХ", каза той.

"Това са двете последни дискусионни между нас неща. Аз не мога като тях да зачеркна тези 9 месеца", обяви той .


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Турбулентните скандали, които разтърсиха Boeing

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024