Борисов потвърди за срещи с Алексей Петров около съставянето на правителството

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че убитият бизнесмен Алексей Петров е участвал в срещи относно съставянето на редовно правителство.

"Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, Бог да го прости, търсеше вариант да се направи нещо стабилно след тези пет поредни избори поне за важната зкаонодателна рамка", заяви Борисов.

Той потвърди, че е имало разговори както между него и Петров, така и между бизнесмена и представители на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Целта на срещите между всички тези участници била те да изградят "поне някакво крехко доверие".

Борисов отрече на разговорите, на които е присъствал, да е бил предлаган държавен пост на Алексей Петров, но не изключи възможността това все пак да се е случило без неговото знание.

Малко след убийството на бизнесмена на 16 август неговото име се оказа в центъра на твърдения, че се е готвил да се върне в ДАНС при новото управление, където той работи до 2009 г., както и че е вземал участие в разговорите за сформиране на редовен кабинет. Предполагаемите връзки между Петров и кабинета бяха опровергани по-рано от премиера Николай Денков, който определи твърденията като "измислици".

Строителният министър "бил в Москва"

Лидерът на ГЕРБ беше попитан от журналисти за коментар относно скорошните разследвания на Антикорупционния фонд (АКФ) за заговори около изграждането на газопровода "Турски поток". Въпросът обаче силно разгневи Борисов, заради което той се обърна към представителите на медиите, за да им сподели съмненията си дали регионалният министър Андрей Цеков е бил на посещение в Москва.

"А излезе ли, че [настоящият] строителен министър е бил в Москва и се е срещнал със зам.-председателя на руския парламент Александър Бабаков. И в кой хотел? Това излезе ли във вашия Антикорупционен фонд? Питайте, нали разследвате", каза той без да дава повече подробности.

Борисов за пореден път подчерта, че партията му не носи отговорност относно настоящото управление, макар че участва в него чрез споразумение с ПП-ДБ.

"Партията на Промяната носи цялата отговорност. Ние имаме 10 заместник-министри от сигурно 60. Имаме един министър и вицепремиер", обясни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024