Премиерът обяви за "измислици" внушенията за връзка на Алексей Петров с кабинета

Премиерът Николай Денков отхвърли всички твърдения за предполагаеми връзки на покойния Алексей Петров със съставянето на кабинета.

"Абсолютно категорично: той няма нищо общо с формирането на това правителство, нищо общо със законодателната и управленската рпограма. Това са спекулации, които се опитват да създадат негативен имидж", каза Денков на брифинг в Министерски съвет три дни след убийството на бившата барета.

Петров беше обявен за "архитект и гарант на сглобката" от бившия министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който доскоро беше част от служебния кабинет на Гълъб Донев под Румен Радев.

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който водеше МВР по време на операцията "Октопод", също използва медиите за лансиране на версия, че Петров можел да се върне начело на ДАНС през новата власт - нещо, което беше поставено под сериозно съмнение от различни коментатори заради евентуалната реакция на западните служби за сигурност при подобна номинация.

Николай Денков каза, че никога не е виждал Алексей Петров освен на общи срещи, на които той се е явявал от името на бизнес организацията Съюз за стопанска инициатива.

"Никога не съм говорил с него и никога не е споменаван в разговорите, които имахме с ГЕРБ по програмата за управление и при обсъждане на министрите. Това е измислица, която в момента някой се опитва да използва като политически актив. Ако погледнете говорителите по тази политическа тема, това са същите политици, които се опитват от първия ден да съборят редовното правителство", коментира Николай Денков.

Той нито потвърди, нито изключи намеса на външни фактори в опита за дестабилизиране на кабинета през уличаване във връзки с Алексей Петров, но отказа да говори по-подробно по тази тема.

Денков поиска спешна смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024