Денков поиска спешна смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров

Премиерът Николай Денков обяви, че ще поиска отстраняване на главния секретар на МВР Петър Тодоров, назначен по време на служебния кабинет от 2021 г.

Денков обяви, че очаква решението да се гласува от Министерски съвет до следващата сряда, но за да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено и от президента Румен Радев, с чийто указ Тодоров беше назначен.

"Има няколко групи факти, които показват, че има проблем с организацията в МВР и те са свързнаи с отговорността на главния серкетар. Министърът не работи с него, защото няма доверие и смята, че има проблеми по отношение на организацията. На срещи, които сме организирали, ако не присъства министърът, идва зам.-главният секретар. Казах на министъра на вътрешните работи да не търпи повече тази ситуация, да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар", каза Николай Денков след среща на Съвета по сигурността към Министерски съвет заради убийството на Алексей Петров.

Не е обсъждан друг кандидат за мястото на Петър Тодоров.

Направи впечатление, че на брифинга след Съвета по сигурност присъстваше и председателят на ДАНС Пламен Тончев, който е в обтегнати отношения с управляващото мнозинство, откакто той си позволи да обвинява политически лица от кабинета в нарушаване на националния интерес заради Северна Македония от трибуната на Народното събрание.

Въпреки че Кирил Петков призова за "спешна реформа" в службите за сигурност, Николай Денков отклони въпроса за евентуална кадрова смяна в ДАНС.

Денков заяви, че вече има "конкретни следи" по разследването на разстрела на Петков, без да разкрива повече детайли.

"Има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, с бизнес интереси, с престъпления, които са се случвали през годините, така че в момента се изследват различни мотиви - вкл. отмъщение. Самият Алексей Петров не се е чувствал застрашен в последния период, ходил е без охрана на различни места. Самата охрана не е от професионалисти, които биха могли да го предпазят от организирано покушение", обяви премиерът.

Той съобщи за няколко предложения за подобряване на вътрешната координация между МВР, службите и прокуратурата по разследване на престъпления - включително преглед на всички сигнали за евентуален "чадър" над криминални деяния.

Кой е Петър Тодоров?

  • Петър Тодоров стана главен секрертар на МВР през август 2021 г., два месеца след като беше назначен за шеф на ОДМВР-Пловдив от Бойко Рашков.
  • Остана на поста си по време на двата служебни кабинета на Стефан Янев, редовния на Ки​​​​​​рил Петков и двата служебни кабинета на Гълъб Донев.
  • През ноември 2022 г. Тодоров подаде оставка - която не беше приета от Румен Радев - заради поредица от убийства и ранявания на полицаи, които преследват трафиканти на нелегални имигранти. Тогава Радев обяви, че Тодоров не можел да носи отговорност за "натрупаните през годините проблеми в системата на МВР".
  • През 2021 г. той застана на мястото на Ивайло Иванов (главен секретар по време на кабинета на ГЕРБ), който беше освободен заради полицейското насилие по време на протестите.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024