Церемонията по приемането и предаването на изпълнителната власт премина без достъп на журналисти до Министерски съвет. 

Репортерите и операторите на националните медии останаха пред входната врата на сградата, докато очакваха министрите от кабинета "Борисов 3" и от служебното правителство да излязат. 

Това е първият случай в последните десетилетия, при който символичната процедура на приемане на властта се случва при закрити врата. Официалният мотив - "противоепидемичните мерки".

Едва след края на срещата между правителствата, пресцентърът на МС публикува протоколни кадри и изявление на Бойко Борисов: 

"Г-н премиер, аз мисля, че Вашият избор като отличен офицер и дипломат заслужава поздравления", казва той по време на предаването на властта. 

"Имаме всички аргументи да направим едно правилно, нормално, демократично предаване на управлението. Само искам да отбележа, че дотук се стигна, след като нашето правителство изкара пълен управленски мандат. Ако политическите партии в новоизбрания парламент имаха Вашия кураж и смелост, можеше сегашното правителство да е с огромно мнозинство и редовен парламент. Това не се направи, считам, че не е правилно", каза още Борисов.

Той предупреди, че "много разчита" на служебното правителство да не допусне проблеми с провеждането на машинното гласуване. 

"Сега вече можем да говорим на един език и за пандемията, и за финансовата криза, и откъде и как трябва да намирате пари. Цяла година мен никой не ме попита откъде намираме пари, а всички казваха "Давайте, давайте, давайте". На ваше разположение сме, ако трябваме. Иначе в личен план мисля, че е направен прекрасен избор от президента Радев за всички вас, желая успех и каквото е казал Господ", каза още отиващият си премиер.

Бойко Рашков, новият ръководител на МВР, обяви, че е убеден в справянето на кабинета "Янев" в организирането на предсрочните избори. "С г-н Терзийски първо трябва да отидем до министерството, а надявам се, че той ще ми помогне с кадровите промени, ако трябва да се правят такива", каза той.

"Ревизия на властта, доколкото всички знаем, започнаха да правят в парламентарната комисия. Към нас такива изисквания няма. Щом е казал президентът, ще има осветляване - дотолкова, колкото времето позволи", каза Рашков. 

Без коментар си тръгна новият здравен министър Стойчо Кацаров, докато Костадин Ангелов заяви, че предава властта "с облекчение и голяма радост от постигнатите резултати". 

Новият министър Янаки Стоилов си постави за цел да се "отчете реалното състояние без предубеденост и тенденциозност" на правосъдната система след края на мандата на Бойко Борисов. 

"Прозрачност и добро управление - това са задачите ни", каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Велислав Минеков си тръгна от церемонията, без да бъде придружен от предшественика си в Министерството на културата Боил Банов. Първата му задача като ръководител на институцията ще бъде организирането на срещи с представители на парламентарните сили от 45 Народно събрание. 

"Ще разговарям за техните културни програми и намеренията им по отношение на министерството. След това ще ви споделя всичко, с което започваме. Наистина е амбициозно това, което правим. Ако не друго, ще дадем серия от пътеки за тези, които ще дойдат след нас", каза Минеков. 


Стефан Янев: Служебният кабинет може да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите

Новият служебен кабинет: Двамата от Харвард и петимата от "запаса"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"