Снимка: © Булевард България

"Като най-важен акцент поставям отстояването на върховенството на закона. Мотото на нашия кабинет ще бъде "Почтеност, прозрачност и професионализъм". Ще работим при спазване на законите за нашата България", каза в първата си реч като служебен премиер ген. Стефан Янев. Той, заедно с новите служебни министри, положи клетва в президентството, където Румен Радев представи състава на кабинета.

Стефан Янев е генерал и военен с над 30-годишен опит, който доскоро беше секретар на президента по сигурност и отбрана, както и служебен министър на отбраната в кабинета на Огнян Герджиков през 2017 г.

„Благодаря за доверието, което ми е гласувано. Да бъда служебен министър-председател, е висока чест, но и огромна отговорност. Аз съм човек, който не дава празни обещания, но залагам целия си авторитет и опит за това, че ще работя почтено, при спазване върховенството на закона. Заедно с министрите ще работим за гражданите, в полза на гражданите“, обяви Янев.

„Както е определила Конституцията – наш приоритет е организиране на свободни, демократични и честни избори, при стриктно спазване на законовите разпоредби. Очаквам да бъдем безкомпромисни срещу всякакви опити за изборни нарушения“, добави новият служебен премиер.

„Животът на служебното правителство е кратък - не мога да гарантирам, че ще решим проблемите, натрупани в годините. Ще дам всичко от себе си, за да може поне да започнем този процес. Служебният кабинет може да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите. Настоявам те да работят в пълна отчетност и прозрачност пред гражданите. Ще положим усилия за по-ефективна политическа комуникация, обществото очаква точно това“, каза Янев.

„Световната пандемия предизвика комбинирана здравна, икономическа и социална криза в цял свят. България не е изключение. Само с обединението на нацията, с общи усилия, могат да бъдат постигнати реални резултати. Ще подам ръка на българския бизнес – включително на малкия и средния, който е засегнат от Covid-пандемията“, заяви Янев.

Той благодари на българските медици и учители, защото „здравето и образованието са основните ценности на едно общество“.

Според Румен Радев - животът на предходния парламент, макар и кратък, не е бил "напразен", но не е сбъднал очакванията на хората. "Пропука се омертата, на която се крепи компрометираното управление, но не се състави редовно правителство". 

"В новия служебен кабинет влизат хора от левицата, центъра и десницата, личности от академичните среди. То доказва онова, което не бе постигнато в 45-ото Народно събрание - че е възможно демократи от различни цветове да превъзмогнат червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България. Убеден съм, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. Вярвам, че взаимодействието на личности от различни хоризонти ще ни доведе до демократична и свободна България", обяви президентът в речта си. 

"Предстоят ни тежки месеци на съпротива срещу силите на статуквото. Служебният кабинет трябва да гарантира честни избори, обявявайки война на купения вот. Да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да покаже на българите, че държавата може да се управлява отговорно", добави той.

"Предходното правителство абдикира от отговорност, остави в най-трудния момент без финансова подкрепа медиците, пенсионерите и бизнеса. Не предложи актуализация на бюджета. Вие, служебни министри, ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинацията, да вземете тежко решение за Плана за възстановяване и устойчивост, който беше изготвен по неясни критерий от предишното правителство", заяви Румен Радев.

"Искам да ви поздравя за куража да поемете отговорност в тази сложна обстановка. Управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост. Затова моят избор падна върху вас", обърна се той към служебните министри.

Радев определи новия служебен премиер Стефан Янев като "достоен дипломат, с важни задачи в Министерство на отбраната и навън – Брюксел, Анкара, Вашингтон. Завършил е Националния военен университет на САЩ".


Кой е новият служебен премиер ген. Стефан Янев

Новият служебен кабинет: Двамата от Харвард и петимата от "запаса"

Янаки Стоилов, Стойчо Кацаров и Велислав Минеков влизат в новия служебен кабинет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други