Борисов предлага на лидерите "да се дръпнат назад" Снимка: © Булевард България

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се появи пред медиите за първи път от изборите насам и обяви готовност за преговори за коалиционен кабинет на база на няколко точки - вкл. "кой е с Путин и кой не е", както и влизане в еврозоната.

Борисов призова лидерите на останалите партии "да се дръпнем назад", защото "народът на никого не даде самостоятелно право да управлява".

Вместо това той предлага "контактна група с преговарящи екипи" - като ще бъдат поканени и "хора с безспорна репутация" по темата за позицията на България срещу Путин, а първият му избраник се оказа Росен Плевнелиев. От хора като него и Соломон Паси се очаква от Борисов "да проведат разговорите между политическите партии".

На въпроса дали е готов да не се кандидатира за премиер, той потвърди: "Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер".

В същото време, той даде да се разбере, че няма намерения да се оттегля от позицията си като лидер на ГЕРБ, особено след подобрения резултат на последните парламентарни избори.

Борисов обяви, че бил готов да подкрепи социалната политика на Асен Василев, (когото обвини, че счупил държавата) и предложенията за съдебна реформа на ДБ, без да каже зад какво конкретно би застанал - освен категоричното спиране на темата за смяна на Иван Гешев, защото "реформа с имена не е никаква реформа".

За сметка на това ГЕРБ смятат да направят компромис от капиталови инвестиции в пътища - само и само да започнат преговори.

Докога ще се водят те, обаче не е ясно - междувременно служебният кабинет на Румен Радев ще продължи да контролира изпълнителната власт. Борисов дори намекна, че би поканил служебния вицепремиер Атанас Пеканов в някоя от преговорните групи за Плана за възстановяване.

Борисов не отправи нито една критика срещу Румен Радев и заради отказа му като президент да подпише декларацията на източноевропейските държавни глави от НАТО за подкрепа на членството на Украйна: "Затова изпращаме преговорни екипи и ясни позиции. Аз щях да я подпиша. Българите избраха Радев, той има конституционно право да подпише или да не подпише", беше коментарът на председателя на ГЕРБ по темата.

"Народът каза стига сте враждували, намерете начин. Всички избиратели страдат еднакво", каза той, цитирайки данни за 80% желание на гласоподавателите на 2 октомври да се формира редовно правителство.По думите на Борисов - "Ако искаме да тласкаме държавата в нови избори, това е идеално за Путин".

Председателят на ГЕРБ пресметна "над 77%" подкрепа за проевропейските партии - в които включи и БСП, защото "не мога да кажа, че Кристиан Вигенин не е европейски човек".

"Държавата ясно е посочила, че 3/4 от населението са за продължаване на този път и слагаме тази тема първа на масата", каза той.

Борисов отново охули правителството на Кирил Петков за финансовата политика, като обяви, че държавата изглеждала "отвратително" за международните инвеститори и вътрешния пазар.

"Откъде идва това самочувствие на Асен Василев, когато е загубил изборите? Той знае какво е състоянието на страната, то е крах. А идва зима. Не може да оставиш народа", каза още Борисов, който обяви, че онзи, който поеме управлението, ще претърпи "чудовищни щети".

Борисов обяви за "безотговорни коментари" думите на Иван Костов, че след като ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета "Петков", сега те трябва да поемат отговорността за цялото управление.

"При подобна риторика от всички страни аз не виждам някакъв изход - вариант, в който ГЕРБ с ДПС, Янев или Възраждане да управлява, при положение, че сме най-праволинейната евроатлантическа партия, не виждам. Само че не виждам и друг вариант за управление. Ако те (ПП и ДБ) ни откажат на нас, ние ще откажем на тях - и отиваме на нови избори. А войната е тука", обяви той.

Борисов обяви резултата на ГЕРБ за "морална победа и триумф над мракобесието".

"Съжалявам много, ако някой е очаквал да се изрепчим и да кажем - ние сме победители и ще ни слушате. Народът не е казал това. Ние сме управлявали в малцинство, но едно е да не ти стигат 3-4 депутата", каза той.

"Аз съм готов на всякакви отстъпки като първа политическа сила, оставям на другите колеги да решат кой обичат повече - себе си ли, Путин ли или българския народ", беше коментарът му.

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Бизнес

Да отгледаш талант или първите 20 години на Experian в България

Вътрешната култура и израстването на служителите са водещи за българския офис

11:20 - 19.04.2024